Nyhet

Vinylfabrik i Göteborg ansöker om konkurs

"Vi vände och vred på allting men som det såg ut var det styrelsens skyldighet att sätta bolaget i konkurs."

Trots den ökande populariteten för vinylskivor har Spinroad Vinyl Factory i Lindome utanför Göteborg gått i konkurs, rapporterar Göteborgs-Posten.

Fabriken, som funnits i fem år, har upplevt både framgångar och motgångar. Trots att de klarade sig genom pandemin och hade sin bästa månad någonsin i februari 2020, kunde de inte konkurrera med stora vinylpresserier i länder som Tyskland, Tjeckien och Holland.

Under 2021 ökade efterfrågan på vinylskivor ytterligare, och skivbolag stod i kö för de få tillgängliga vinylpressarna. Men Spinroad Vinyl Factory kunde inte matcha produktionskapaciteten hos de större presserierna, som kunde producera 200 000 skivor på ett dygn jämfört med Spinroad Vinyl Factorys månatliga kapacitet.


Höga elpriser bidrog också till ökade kostnader för fabriken. Till slut blev det ohållbart, och den 24 januari ansökte ägarna om konkurs.

– Den sista veckan blev det akut med betalningar till leverantörer och löner som skulle ut. Vi vände och vred på allting men som det såg ut var det styrelsens skyldighet att sätta bolaget i konkurs, säger VD Jimmy Hemmingsson till Göteborgs-Posten.

Nu kommer en värderingsman att undersöka fabrikens inventarier inför en kommande auktion. Ödet för lokalerna är ännu oklart enligt Hemmingsson.


LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: Är vinylens återkomst så stor som man kan tro?

ANNONCE