Nyhet

Låtarna svenskarna väljer till sin begravning

Lalehs En Stund På Jorden är den mest önskade låten när svenskarna får välja musik till sin begravning. Men det finns också en del oväntade alternativ med på listan.

Musik är inte bara betydelsefull under tiden man lever, utan också vid sitt sista avsked. En ny Sifo-undersökning från Fonus visar att var tredje svensk (34 procent) vill påverka vilken musik som spelas på deras egen begravning och tre av fem (60 procent) har någon gång tänkt på vilken låt de vill ha under ceremonin – det är en ökning med åtta procentenheter jämfört med när Fonus ställde frågan 2018.

Vi märker att allt fler är specifika kring valet av musik till begravningen när de fyller i sitt Vita Arkiv. Det är ett sådant val då många stannar upp och verkligen funderar över vad de vill ska spelas. Jag tror att det har att göra med att det personliga, och att visa upp vem man har varit och vad man tycker är viktigt, spelar allt större roll under begravningsprocessen. Sen finns det de som istället tycker att valet av musik ligger hos de anhöriga och snarare anger exempel på låtar som de verkligen inte vill ska spelas, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att många har specifika önskemål om vilka låtar som ska spelas vid begravningen. De tre mest populära alternativen är En Stund På Jorden med Laleh, John Newtons låt Amazing Grace och musikstycket Air av Bach. Med på listan finns dock också några ovanligare alternativ som Highway To Hell med AC/DC, Valhalla med Ringnes-Ronny och Astrid Lindgrens och Georg RiedelFattig Bonddräng.


– Att det finns så stor variation när det kommer till låtval tror jag beror på att känslan eller tonen man vill sätta på ceremonin också varierar kraftigt. Vissa föredrar att hålla sig till det traditionella och väljer låtar som Amazing Grace, medan andra vill att musiken ska spegla det man själv lyssnat på i livet. Då är det vanligt att låtar som This Is The Way med E-Type väljs. Oavsett vad, tycker jag det viktigaste är att man gör de val som känns bäst för en själv, säger Conny.

De fem populäraste låtvalen till sin egen begravning:

  1. En Stund På Jorden av Laleh
  2. Amazing Grace av John Newton
  3. Air av Bach
  4. Ser Du Månen Där Du Är Ikväll? av Thomas Stenström
  5. Time To Say Goodbye av Andrea Bocelli och Sarah Brightman

Ett urval av några utav de mer ovanliga låtvalen:

  1. Highway To Hell av AC/DC
  2. Valhalla av Ringnes-Ronny
  3. Fattig Bonddräng av Astrid Lindgren och Georg Riedel
  4. Cornfield Chase av Hans Zimmer från filmen Interstellar
  5. This Is The Way av E-Type

Sifo-undersökningen genomfördes av Kantar Sweden på uppdrag av Fonus för att undersöka svenskarnas inställning till döden och begravning. 4 512 respondenter i åldrarna 18-79 år har svarat på undersökningen mellan den 25 januari och 6 februari 2024.

LÄS OCKSÅ: Spelningar inställda på Sthlm Fields


ANNONCE