Nyhet

Tenacious D:s Kyle Gass tar bort offentlig ursäkt

Vi har tidigare meddelat att Tenacious D läggs på is efter att Jack Black tog avstånd från bandkollegan Kyle Gass kontroversiella uttalande om Donald Trump på scen. Efter att Kyle sedan bad om ursäkt i sociala medier så har han nu också hunnit ta bort denna offentliga ursäkt, oklart varför.

Tenacious D utgörs av skådespelaren och musikern Jack Black och hans kompanjon Kyle Gass.

Singeln Tribute släpptes i början av 2000-talet och duon fick ett genomslag på bredare front med filmen Tenacious D In The Pick Of Destiny från 2006.

Sedan dess har de turnerat flitigt och sedan 2023 har de varit ute på vägarna med The Spicy Meatball Tour. Turnén tog gruppen bland annat till O2 i London som sålde ut samma vecka som turnén släpptes. Duon släppte dessutom sin första helt nya låt på fem år, Video Games, som fick över 18 miljoner streams på en månad.

I våras anlände Tenacious D med The Spicy Meatball Tour till Sverige, när de kom till Hovet i Stockholm för en spelning den 29 april 2024. GAFFAs recensent Louise Nylander beskrev konserten som "just det man söker hos gamla idoler." 

"I sin helhet var konserten just det man söker hos gamla favoriter man lyssnat på under halva sitt liv. Två håriga gubbar i shorts och mjukisbyxor som skuttar runt och framför tramsiga, omogna texter om sex och könsorgan med stor musikalisk kompetens är ändå väldigt underhållande."

Nu har bandmedlemmen Kyle Gass hamnat i blåsväder efter ett uttalande från scen under den då pågående Australienturnén. När han fick in en tårta och blev tillfrågad vad han önskade sig sade han: "Missa inte Trump nästa gång". Han syftade på att den amerikanske expresidenten nyligen överlevde ett mordförsök.

Efter detta blev spelningen i Newcastle inställd utan någon förklaring av arrangören, medan fans köade utanför arenan. Tre tilltänkta spelningar återstod i Australien innan turnén skulle fortsätta till Nya Zeeland men då meddelade Jack Black att turnén ställs in och att bandet läggs på is. De pausar "alla framtida kreativa planer."

"Jag skulle aldrig acceptera hatfylld retorik eller uppmuntra till politiskt våld i någon form", skrev han i ett uttalande på Instagram. 

Även Kyle var ångerfull och skrev därefter ett inlägg där han sade att den improviserade repliken om Trump var mycket olämplig, farlig och ett fruktansvärt misstag. Han uppmuntrar inte till våld mot någon och det som hände var en tragedi och han var otroligt ledsen för sin brist på omdöme.

"Jag ber djupt om ursäkt till dem jag har svikit och ångrar verkligen all smärta jag har orsakat", avslutade han uttalandet med enligt Loudwire som har kvar en bild av inlägget som nu är borttaget. 

Uttalandet har spridits i media och det har även rapporterats om att Kyle inte längre representeras av agenten Michael Greene på Greene Talent.

Varför Kyle har tagit bort uttalandet går bara att spekulera i, men han har sedan dess även refererat till kontroversen på ett mer skämtsamt sätt.

LÄS MER: Little Jinder sommarpratar – drogmissbruk, självmord och psykisk ohälsa


ANNONCE