Nyhet

Way Out West presenterar ny scen – ska spela för ägg och spermier

Festivalen vill säkra sina framtida besökare på ett minst sagt ovanligt sätt.

Festivalen Way Out West äger rum den 8-10 augusti i Göteborg i år med en lineup som inkluderar artister som Fred Again.., Peggy Gou, Queens Of The Stone Age, Pulp och många fler.

Festivalen har slagit publikrekord de senaste två åren och för att försöka behålla sin attraktionskraft och relevans är det avgörande att locka nya fans. I år har festivalen planerat att göra detta på ett minst sagt annorlunda sätt. In vitro-fertilisering (IVF) är en medicinsk procedur som innebär att ett ägg och en spermie förenas i ett laboratorium. IVF hjälper miljontals att bli gravida varje år. Studier har visat att musik kan förbättra fertiliseringsgraden under en IVF-process.

Därför kommer festivalen i år att hjälpa processen på traven genom att "injicera" inspelad livemusik i deras DNA redan i det tidigaste stadiet - innan de ens utvecklats till foster.

I samarbete med designern och konstnären Love Hultén, kommer festivalen att skapa en fullt funktionell miniatyrscen som kommer att spela livemusik från årets artister för spermier och ägg i en IVF-process. Scenen, The Future Fan Stage, kommer att placeras och aktiveras på IVF-kliniken Eliva i Stockholm.

– Med den här annorlunda och underhållande idén hoppas vi hjälpa till med att bokstavligt talat sätta nya fans till världen. Samtidigt vill vi belysa vikten av en välmående och progressiv musikscen. Nya generationer av fans är avgörande för att hålla både artister och musikfestivaler inspirerade och aktuella. Utan dem skulle båda artister och festivaler försvinna, säger Kimmie Winroth, projektledare på Way Out West, i ett pressmeddelande.

Festivalen ser detta projekt som en kreativ och underhållande idé för att dra uppmärksamhet till årets festival och betona musikens betydelse i våra liv samt behovet av att attrahera nya fans för att hålla musikscenen levande. Studierna används därför som kreativa insikter snarare än en "vetenskaplig grund".


– Jag var såld på IVF-scensprojektet från start. The Future Fan Stage var redan ett fantastiskt koncept i teorin och hade många intressanta designaspekter. Att kombinera element från laboratorievärlden med visuella inslag från musikscener var en utmaning men också väldigt roligt, säger designern Love Hultén.

LÄS MER: TITTA: Imperiet-dokumentären Ett Hjärta Är Alltid Rött

ANNONCE