Nyhet

Tuffare för svenska indieband att leva på musiken

Det har blivit svårare för svenska indieband att gå plus på musiken.

Många indieband har det svårare att försörja sig på musiken, rapporterar P3 Nyheter. Uppsala-bandet My Heart Is A Metronome, som har spelat i 13 år, drömmer om att kunna arbeta med musik på heltid, men går ofta runt ekonomiskt utan vinst.

"De turnéerna vi har gjort får vi väl in så att det täcker hyran ett tag, men inte så mycket mer än så", säger basisten Gustaf Simonsson till P3.

Alma Westerlund, sångare i indiebandet Beverly Kills, berättar att de aldrig har tagit ut någon lön för sina spelningar.


"Det blir som att bandet får ett eget liv, en egen liten ekonomi. Så lägger man in allt man får till inspelningar, merchandise och sådant."

Karin Inde, Musikerförbundets ordförande, noterar också att det har blivit svårare att leva på musiken. Kostnaderna har ökat, medan intäkterna inte har hållit jämna steg med inflationen.

"Det blir färre och färre som tjänar mer och mer, vilket gör att vi tappar mellanskiktet. Det gör det svårare för många att försörja sig som musiker", säger Inde.


Det är även tufft för internationella indieband att klara sig ekonomiskt. GAFFA har tidigare rapporterat om brittiska akter som uppgett att de förlorar pengar på att turnera och att Brexit har gjort det mycket svårare att uppträda utomlands.

LÄS OCKSÅ: Pantera till Sverige nästa år

ANNONCE