Nyhet

Världsstjärnans attack mot Daniel Ek: ”Jävla idiot”

Den kanadensiske musikproducenten Deadmau5 håller inte tillbaka när han kommenterar Spotifys VD Daniel Eks uttalande om att ”innehåll i princip är gratis att skapa”.

I slutet av maj påstod Daniel Ek – en av Spotifys grundare – att det nu är billigare och enklare än någonsin att producera innehåll tack vare modern teknik. Han menade att "kostnaden för att skapa innehåll är nära noll" och funderade över vad som skapas idag som kommer att värderas om hundratals år.

Dessa kommentarer väckte snabbt kritik på sociala medier, där många musikälskare och musiker kallade Ek för "verklighetsfrånvänd".

Nu ger sig även den kanadensiska producenten och DJ:n Deadmau5 in i debatten, rapporterar NME. I ett inlägg på Instagram svarar han Ek och menar att han har fel.


"Kostnaden för att skapa innehåll var 25+ år av mitt liv och mycket av de intäkterna går till ditt företag, din jävla idiot."

En följare uttryckte sin ilska mot Spotify i kommentarerna, vilket fick Deadmau5 att svara: "Jag förstår dig, jag funderar på att ta bort min katalog från dessa gamar, nog är nog."

Efter Deadmau5 kommentarer bad Daniel Ek om ursäkt och förklarade att han inte menade att förringa de utmaningar musiker står inför. Han sa att han ville utforska hur vi kan säkerställa att betydelsefull konst inte går förlorad i det ständiga flödet av nytt innehåll.


Även Spotifys konkurrent Tidal reagerade och skrev: "Kom igen, Daniel. Konst är ovärderlig och dess 'kostnad' är mycket mer än bara pengar, det är hjärta och ansträngning."

Kritiken mot Ek kan också ha påverkats av nya rapporter om Spotifys rekordvinster på över 1 miljard euro, samtidigt som företaget har sagt upp personal och höjt prenumerationspriserna.

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Ny typ av Spotify-abonnemang på väg


ANNONCE