Nyhet

BÄST JUST NU: Drar i hjärttrådarna

Beth Gibbons – Lost Changes

Beth Gibbons, som i vanliga fall frontar triphopikonerna Portishead, solodebuterade nyligen med albumet Lives Outgrown. Det första smakprovet från albumet var singeln Floating On A Moment som handlar om åldrande och om att hur mycket vi än försöker så kan ingen av oss undvika döden i slutändan. Det är dock inte sagt med en hotfull ton, utan snarare som en varm påminnelse om att ta vara på tiden vi har här och nu.

Den sårbara och personliga rösten färgar de ofta melankoliska spåren som mest fungerar som en bakgrund för henne att skina över. Låtarna har fått växa till sig under tio års tid och det är därmed också ett album som ska serveras på samma sätt. I en lugn och stilla takt där toner sakta får växa ut vid varje ny lyssning. Och man förstår i slutändan att det är en debut som säger farväl. Ett adjö till familjemedlemmar och vänner som har gått bort på ålderns höst, men även ett avsked till sitt forna jag.

En av de mer direkta och mest smittsamma låtarna är tredjesingeln Lost Changes som drar i hjärttrådarna. Musikaliskt sett så har den inledningsvis en doft av Drive med R.E.M. över sig, medan texten är rakt på sak med rader som "Forever ends, you will grow old." Den frammanar en känsla av att vi alla är vilsna ihop och tror vi något annat så lurar vi bara oss själva.


Fotografen Juno Calypso är en annan som debuterar här när hon regisserar sin första musikvideo som bjuder på nostalgi, ett bråkande par och ett karaokeuppträdande.

ANNONCE