Nyhet

Favoriter vidare efter Eurovisions första semifinal

Startfältet för lördagens stora final fylls på.

Kroatiens Baby Lasagna, Irlands Bambie Thug och Ukrainas Alyona Alyona och Jerry Heil var alla förhandstippade inför den första semifinalen i Eurovision Song Contest i Malmö på tisdagskvällen. Och alla tre lyckades ta sig vidare till lördagens final.

Utöver dessa bidrag gick även Serbien, Portugal, Slovenien, Litauen, Finland, Cypern och Luxemburg vidare i tävlingen. Den sistnämnda har inte deltagit i Eurovision sedan 1993.

De fem som inte gick vidare var Island, Moldavien, Azerbajdzjan, Polen och Australien.


Sverige, som är värdlandet, och de fem stora länderna – Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien – är redan klara för finalen. Resten av finalisterna kommer att utses under den andra semifinalen, som äger rum på torsdag.

Tisdagens semifinal inleddes med ett medley av tidigare Eurovisionartister. En av dem var Eric Saade, som hade en palestinasjal runt sin hand. Artisten har tidigare skrivit under en protest mot Israels deltagande i Eurovision och kritiserat hur arrangören EBU hanterar tävlingen. Han har också uttryckt missnöje över att palestinska flaggor och symboler inte tillåts inne i arenan.

I en kommentar till SVT Kultur skriver Saade att han valde att bära palestinasjalen för att visa sitt ursprung:


"Jag ville bara vara inkluderande och bära något som är äkta för mig – men EBU verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell. Det säger ingenting om mig, men allting om dem. Jag säger som årets ESC-slogan: United by music."

Under genrepet inför Eurovisions första semifinal hade irländska Bambie Thug även kroppsmålningar i ansiktet och på benet.

Enligt Aftonbladet stod det "cease fire" (vapenvila) och "saoirse don phalaistin" (frihet för Palestina) med hjälp av det medeltida iriska skriftalfabetet Ogham. Dock tvingades artisten ta bort detta inför den TV-sända semifinalen.


"Skriften som sågs på Bambie Thugs kropp under genrepet stred mot tävlingens regler som är utformade för att skydda tävlingens icke-politiska natur. Efter diskussioner med den irländska delegationen gick de med på ändra texten till liveframträdandet", skriver EBU till SVT Kultur.

LÄS OCKSÅ: Saades protest – bar palestinasjal på Eurovisionscen

ANNONCE