Nyhet

FKA Twigs använder egenkonstruerad deepfake

Den brittiska artisten har valt att använda en egen deepfake i marknadsföringssyfte.

Tidigare i år dök sexuellt explicita bilder på Taylor Swift upp på X och andra plattformar som då blockade sökningar på artisten för att undvika spridning av bilderna. Detta ledde i sin tur till en debatt gällande lagstiftning kring AI och hur artister och andra människor i offentligheten kan skyddas.

Artisten FKA Twigs, vars riktiga namn är Tahliah Debrett Barnett, har valt en oväntad riktning i frågan om AI. I tisdags vittnade hon inför den amerikanska senatens underkommitté för immateriella rättigheter och talade då om farorna med artificiell intelligens och hur det kan användas i utnyttjande syfte, rapporterar Variety. Hon beskrev förekomsten av deepfakes som något som hotar hennes existens och att åtgärder måste vidtas.

Samtidigt är FKA Twigs inte kritisk till AI som koncept. Hon avslöjade under sin vittnesbörd att hon på eget bevåg har skapat en deepfake av sig själv som bland annat kan använda hennes exakta röstläge och är tränad i hennes personlighet.


"Detta är helt under min egen kontroll, och jag kan ge eller vägra samtycke", säger artisten.

AI-versionen är tänkt att få namnet "AI Twigs" och enligt artisten ska hon använda den för att hantera sina sociala medier så väl som att expandera sitt eget varumärke. Detta för att ge sig själv mer tid för skapandet. 

LÄS OCKSÅ: FKA Twigs samlar in pengar till sexarbetare


ANNONCE