Nyhet

Historisk summa till svenska låtskrivare: ”Rekordår”

Förra året betalade Stim ut en historiskt stor summa – 2,6 miljarder – till svenska låtskrivare, kompositörer och förlag.

Det svenska musikundret firade nyligen sitt 50-årsjubileum och fortsätter att blomstra. Enligt nya siffror från upphovsrättsorganisationen Stim var 2023 ett rekordår för svensk musikexport. Utlandsintäkterna ökade med åtta procent jämfört med året innan.

– 3,1 miljard lyckades vi hitta och samla in 2023, och är rekord i Stims 100-åriga historia, säger Stims vd Casper Bjørner till SVT Kulturnyheterna.

Sverige har näst flest låtskrivare per capita, endast överträffat av Island. Dessutom är Sverige ett av tre länder i världen som är nettoexportörer av musik, tillsammans med USA och Storbritannien.


– Vi är tre länder i världen som drar in mer pengar än vad vi skickar iväg. Och det gör vi med 150 sällskap runtom i världen, det är ett vittne på att det svenska musikundret mår väldigt bra, säger Casper Bjørner.

Nya avtal med streamingtjänster och sociala medier har bidragit avsevärt till intäktsökningen. Stim har nyligen omförhandlat avtal med Spotify, Snapchat, Tiktok, Disney+ och HBO. Intäkterna från radio och tv ökade också med åtta procent under 2023, medan intäkterna från restauranger, butiker och hotell ökade med 13 procent.

Livemusikens intäkter ökade också med 13 procent under 2023, trots att året innan redan såg en stor ökning efter att pandemirestriktionerna lyftes.


LÄS OCKSÅ: Svenska låtskrivare får pengar för musik på TikTok

ANNONCE