Nyhet

BÄST JUST NU: Post-metalband gör ambitiös Refused-tolkning

Cult Of Luna – Tannhäuser/Derive

Det svenska hardcorebandet Refused från Umeå gav 1998 ut sitt tredje album The Shape Of Punk To Come som skulle komma att göra ett stark avtryck världen över som ett nyskapande verk inom genren. Bandmedlemmarna i Refused spretade åt alla olika håll med influenser från allt från techno och spoken word till jazz, men lyckades ändå hålla samman det till en helhet och leverera en ren jävla käftsmäll av nyskapande hardcorepunk. Festen skulle strax därpå förstöras när bandet upplöstes bara månader efter släppet, men det blev också till det perfekta avslutet för att bygga en legend där de fick mer uppmärksamhet efter sin död. Det genreöverskridande verket blev nämligen en inspirationskälla för otaliga band som kom därefter och som skulle komma att hjälpa till att göra albumet ikoniskt.

När den avslutande trion bestående av titelspåret, Tannhäuser/Derivè (som var inne och nosade på klassisk musik) och akustiska och stillsamma The Apollo Program Was A Hoax klingade ut så förstod man att revolutionen kan komma i många skepnader. Och att det hela tiden handlar om att våga testa gränserna eller ännu hellre spränga dem för att få känna sig fri.

Nu har post-metalbandet Cult Of Luna, som grundades i samma stad som Refused samma år som The Shape Of Punk släpptes, gett sig på att tolka Tannhäuser/Derive. De drar ut de tidigare drygt åtta episka minuterna till över tio. Den ambitiösa versionen är en av många nya från det kommande albumet The Shape Of Punk To Come Obliterated där diverse olika band gör varsin tolkning av en låt från skivan som gjorde Refused odödliga. Detta samtidigt som hardcorebandet meddelar att de snart ännu en gång kastar in handduken efter att de återförenades under 10-talet.


Cult Of Luna har förstått hur man ska ta sig an tolkningar och sätter verkligen sin egen prägel på låten samtidigt som en doft av originalet kvarstår.

ANNONCE