Nyhet

Dynamisk prissättning ifrågasatt – nytt lagförslag föreslås

Biljettförsäljare kan snart tvingas att redovisa biljettpriser i förväg, enligt ett nytt lagförslag som behandlas i det brittiska parlamentet. Förslaget följer efter att fans reagerat starkt på de höga priserna under Oasis återföreningsturné.

Biljettförsäljare för musik- och sportevenemang kan tvingas att redovisa maximala biljettpriser redan i början av köpprocessen, enligt ett nytt lagförslag. Detta rapporterar NME.

Lagförslaget har lagts fram efter Oasis stora återkomstturné, där fans stötte på kraftigt ökade biljettpriser. Under biljettförsäljningen för bandets konserter i Storbritannien och Irland upplevde många fans att priserna sköt i höjden på grund av Ticketmasters dynamiska prissättning.

Ticketmasters prissystem, som introducerades 2022, innebär att biljettpriserna ökar beroende på efterfrågan. På sin hemsida förklarar Ticketmaster att biljetterna prissätts "efter marknaden" och kan "öka eller minska när som helst beroende på efterfrågan, likt hur flygbiljetter och hotellrum säljs."


Det nya lagförslaget, som presenterats i brittiska parlamentet, syftar till att skapa mer transparens i biljettköpen. Förslaget lades fram av Labour-politikern Rupa Huq som uppgav att hon blev "chockad" av situationen med Oasis-biljetterna. Hon berättar att många fans kände sig tvungna att betala de höga priserna efter att ha köat i timmar.

För biljetterna till Oasis konserter i Storbritannien och Irland var standardpriset 148 pund, vilket motsvarar ungefär 2 000 svenska kronor, men när efterfrågan ökade steg vissa priser till över 355 pund – närmare 4 800 svenska kronor.

Huq förklarade vidare att hon själv såg bandet på 90-talet och att "det behövs rättvisa i processen eftersom det känns som att balansen är fel när biljettförsäljarna bokstavligen kan fördubbla eller tredubbla priserna."


Hon betonade att förslaget inte syftar till att förbjuda dynamisk prissättning, utan snarare skapa tydlighet och säkerhet för konsumenterna. Lagförslaget har redan fått stöd från flera parlamentsledamöter och kan behandlas vidare den 6 december, men det kräver stöd från regeringen.

Tidigare i oktober kritiserade Storbritanniens kulturminister Lisa Nandy den dynamiska prissättningen under Oasis återföreningsturné. Hon efterlyste en kontroll av prissättningen och av den sekundära biljetthandeln.

Oasis svarade på kritiken genom att säga att beslut om biljetter och prissättning helt ligger hos deras arrangörer och management, och att de inte var medvetna om att dynamisk prissättning skulle användas. Bandet har sedan bekräftat att denna prissättningsmodell inte kommer att användas för deras turnédatum i Nordamerika.


ANNONCE