Nyhet

Rappare vill sätta stopp för objektifiering av kvinnor

Den 30-årige rapparen AJ Tracey betonar behovet av att ändra normerna inom rapkulturen och utbilda unga om hur ordval påverkar.

"Vi måste veta vad vi säger när vi säger det."

Det är kärnan i det budskap som den brittiske rapparen AJ Tracey delade under en Q&A på Oxford University 2022. Hans budskap kan sammanfattas som att män bör sluta objektifiera kvinnokroppen i rapmusiken. Nu, två år senare, har debatten om kvinnors objektifiering i rapmusik åter blossat upp efter att ett videoklipp av Traceys uttalande återigen blivit viralt, vilket NME nyligen uppmärksammade.

"Varför är kvinnokroppen en del av genren?"


Under sitt föredrag vid Oxford University belyste AJ Tracey hur unga rappare ofta saknar insikt om de negativa konsekvenserna av sina texter, särskilt när det gäller uttalanden om kvinnor. I den virala videon ställer en student frågan om varför objektifiering av kvinnor är så integrerad i rapgenren och om detta kan förändras. Tracey svarar att objektifieringen inte är inbyggd i genren utan handlar om medvetna val som vissa unga män gör – val som ibland skadar andra.

Se videon här:

@musaozilofficial Probably the only Tottenham fan i have so much respect for. Very well spoken. Live and Direct. #ajtracey #musaozilofficial #musaoziledits ♬ original sound - Musa Özil


Han uppmanar därför också till mer utbildning om betydelsen av ord och beskrivningar – särskilt vilka ord och uttryck som används om kvinnor och kvinnokroppen, enligt NME. Enligt honom styrs genren inte av objektifiering av kvinnokroppen, även om det kan verka så. Istället menar han att genren i högre grad påverkas av vissa typer av människor som arbetar inom den och som kanske inte känner till konsekvenserna av sina ordval.

Mer utbildning om betydelsen av ordval

Dessutom betonar den 30-årige britten att många unga rappare ofta är ganska naiva och kanske inte är medvetna om hur sårande deras ord kan vara.


"När man växer upp i en toxisk miljö lär man sig inte alltid dessa läxor som barn. Jag är säker på att många av dem kanske inte alls är medvetna om allvaret i vad de säger", säger han och tillägger att denna okunskap ofta beror på brist på livserfarenhet. Därför uppmanade han samhället att arbeta för att utbilda unga, så att de kan växa och förändras som personer och konstnärer.

Han förklarar vidare: "Jag är säker på att jag också har sagt saker i det förflutna som kan vara stötande för vissa grupper, men allt eftersom man lär sig och växer – både som människa och som artist – lär man sig att undvika att säga dessa saker."

AJ Tracey har dessutom lanserat The AJ Tracey Fund för att stödja studenter från svarta och etniska minoriteter vid St. Peters College i Oxford. Detta initiativ är främst resultatet av de diskriminerande upplevelser han själv har haft, och hans mål är att hjälpa underrepresenterade studenter att få en enklare väg genom sin utbildning.


Fonden kan därför sägas vara ett av många sätt att lära fler barn och unga om betydelsen av ordval, särskilt när de skriver musik och delar den med allmänheten. I det sammanhanget framhäver han, enligt NME, vikten av att stödja varandra och uppmanar till förändring: "Vi måste ta hand om varandra och se till att vi hjälper varandra när vi kan."

LÄS OCKSÅ: The Cure laddar inför skivsläpp – hör försmak här

ANNONCE