Nyhet

Eric Saade om kuppen i Eurovision: "SVT visste om det"

Eric Saade inledde Eurovision Song Contest med en palestinasjal runt handleden. Många antog att det var ett avsiktligt regelbrott, men artisten hävdar att SVT hade godkänt det.

Eric Saade skapade rubriker under Eurovisions öppningsnummer i våras när han bar en palestinasjal runt handleden, vilket ansågs bryta mot tävlingens regler. Nu berättar han för första gången om sitt beslut i SVT:s Uppdrag Granskning.

Saades farföräldrar flydde från Palestina 1948, och det var hans pappa som uppmuntrade honom att delta i öppningsnumret, trots Israels medverkan i tävlingen.

– Som han uttryckte det: Bara att du står där är viktigt.


Saade påstår att bärandet av sjalen var förankrat hos produktionen, men det råder delade meningar om detta. Enligt Saade fick han beskedet från producenten Ebba Adielsson att "symboler är inget problem". Adielsson, som avböjt att medverka i programmet, har däremot tidigare sagt att Saade var fullt medveten om reglerna och att hon är besviken på hans agerande.

Efter framträdandet tackade och bad Saade om ursäkt till SVT i ett meddelande, men säger att han aldrig fick något svar.

– Jag möttes av en sjuk jävla tystnad från SVT och folk som var involverade i produktionen.


I höst är Saade aktuell som programledare för SVT nya satsning Hello Mello tillsammans med Malin Olsson, där tonåringar tävlar i musik.

LÄS OCKSÅ: Saades protest – bar palestinasjal på Eurovisionscen

ANNONCE