Massive Attack leder en propalestinsk allians som försvarar konstnärers rätt att uttala sig om Israels militära angrepp på Gaza.
I går delade brittiska Massive Attack ett uttalande på sociala medier där de presenterade en ny allians för musiker som har uttalat sig om Israel–Palestina-kriget och upplevt försök till censur eller att få sina karriärer stoppade – bland annat genom att bli borttagna från festivalprogram. Musikerna Kneecap, Brian Eno, Fontaines D.C. och Garbage är bland dem som anslutit sig.
LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: Vad kan musikvärlden göra för Gaza?
"Scenerna i Gaza har överskridit alla beskrivningar," lyder första raden i Massive Attacks uttalande. "Vi skriver som konstnärer som har valt att använda våra offentliga plattformar för att tala emot det pågående folkmordet i området och mot den brittiska regeringens roll i att möjliggöra det."
De förklarar att de har blivit "utsatta för olika former av trakasserier från branschen (både vid konserter och inspelningar) samt juridiskt" och fortsätter:
"Efter att ha stått emot dessa försök till censur kommer vi inte passivt att se på medan andra konstnärer - särskilt de i början av sina karriärer eller i andra utsatta professionella positioner - hotas till tystnad eller får sina karriärer stoppade."
Uttalandet avslutas med alliansens krav, däribland "en omedelbar och permanent vapenvila", "ett stopp för brittisk vapenförsäljning och -licenser till Israel" och "ett fritt Palestina."
Läs hela uttalandet nedan.
LÄS OCKSÅ: Way Out West kommenterar kritiken mot Kneecap
Massive Attacks inlägg och krav har därefter delats av bland andra Kneecap, Brian Eno, Fontaines D.C. och Garbage, som alla ställer sig bakom alliansen. Kneecap tillägger orden: "Stoppa hot och censur mot konstnärer som talar emot folkmordet i Palestina. Tala. Stå upp. Vi är majoriteten."
I en kommentar till tidningen The Guardian förklarar Massive Attack att "denna kollektiva handling i själva verket handlar om att erbjuda en form av solidaritet med de konstnärer som dag efter dag ser bilder från folkmordet, men som tvekar att använda sina plattformar för att uttrycka sin avsky på grund av graden av censur inom branschen eller från högt organiserade externa juridiska organ som skrämmer dem och deras managementteam med aggressiva rättsprocesser. Avsikten är tydlig och uppenbar: att tysta dem."
LÄS OCKSÅ: Roskilde Festival polisanmäld efter pro-palestinsk demonstration
Den här artikeln publicerades ursprungligen på GAFFA Danmarks hemsida och har översatts till svenska av GAFFA Sverige.