Albumrecension

Lo-Fi-Fnk: The Last Summer

The Last Summer - Lo-Fi-Fnk

Lo-Fi-Fnk

The Last Summer

Rak pop direkt från hjärtat.

Debuten Boylife är inget enkelt album att följa upp. Dels för att det är bra, såklart, men framförallt på grund av att det var den naiva, pojkaktiga glöden som lyfte det till höjderna. För hur utvecklar man något naivt och pojkaktigt utan att det blir något helt annat? Det verkar ju svårt.

Men det tar inte lång tid innan tvivlen skingras. Det händer i öppningsspåret och tillika titelspåret. Ett leksakspiano, en barnsligt enkel syntslinga, märkliga Queen-referenser och en refräng som sätter sig som gott tapetklister på tungan. Samma sak gäller Kissing och Marchin In och i stort sett vilket annat spår som helt på The Last Summer. Det råder verkligen ingen tvekan om Lo-Fi-Fnk lyckats hålla sin obstinata, hormonindränkta energi vid liv. Därtill har de utvecklat ett mer raffinerat sinne för pop-estetik, vilket i förening med renare produktion placerar dem närmre svala västkustakter som The Embassy och Boat Club. Men till skillnad från dessa, finns det inte ett spår av ironi i Lo-Fi-Fnks musik. Det kvittar om de samplar ostig eurotechno från Danmark eller trallar banaliteter som "I hear your boom-boom-boom". Allt låter som om det kommer direkt från hjärtat.

The Last Summer rekommenderas alltså inte till dem som gillar okonventionella arrangemang och smarta texter. Mycket rakare och mer okomplicerad än såhär blir inte musik. Personligen har jag dock inte något som helt problem med det. Jag tycker tvärtom att det är bland det finaste som finns.

VILL DU LÄSA MER?

Bli medlem och få full tillgång till allt innehåll på Gaffa.se

Få den första månaden för 1 kr. - Därefter endast 39 kr. / månad.

  • Full tillgång till allt innehåll på gaffa.se
  • Möjlighet att avaktivera annonser på gaffa.se
  • Rabatt på biljetter till utvalda konserter och festivaler
  • Tillgång till GAFFAs tidskriftsarkiv med över 150 tidningar

Skapa din profil


    Redan GAFFA+ medlem

    ANNONCE