K-pop-gruppen PRIMROSE siktar in sig på Norden

"K-pop är en multigenre. Det är musik, dans, världsåskådning och många andra aspekter."

Att talangexperter på nordiska skivbolag och k-pop skulle vara ett klockrent möte känns kanske inte helt självklart. Men k-pop-agenturer som specialiserar sig på dekor och scenshow behövde kvalitetsmusik för att få sina artister att sticka ut, och nordiska A&R-producenter behövde i sin tur en samarbetspartner som kunde marknadsföra deras låtar globalt. Resultatet: Nordiska låtskrivare ligger bakom över 40 procent av låtarna på Top 100 K-POP-listorna på Melon, Sydkoreas eget Spotify.

Den nordiska marknaden har å andra sidan inte varit sedd som särskilt attraktiv för de som jobbar med att promota k-pop-artister. Jämfört med Nordamerika och Asien, de största exportmarknaderna för k-pop, har Norden en blygsam befolkningssiffra vilket gör det svårt att bygga en riktigt stor fanbase. BLACKPINKs konsert i Köpenhamn 2022 lockade visserligen en publik på 15 000, men den var en del av en världsturné och siffran kan inte riktigt sägas representera hela scenen. De flesta k-pop-grupper väljer fortfarande att hoppa över Norden på sina turnéer.

Här sticker PRIMROSE ut. Gruppen började som en duo men består sedan 2023 av fyra tjejer från Sydkorea och Taiwan. De har redan släppt två EP:s, och den 17 maj 2024 siktade de på riktigt in sig på den nordiska marknaden när de i sina officiella kanaler började räkna ner till släppet av singeln REVIVAL, och låten Freyja den 17 juni. En á cappella-version av Freyja släpptes 27 maj och skiljer sig markant från det upptempo som k-pop-fans är vana vid. Istället finns likheter med Abba och Loreen i melodispråket.

Gruppen har dessutom publicerat innehåll med runor och foton med utstyrslar som för tankarna till nordiska gudinnor. Hela gruppen genomsyras från och med nu av ett nytt koncept, inspirerat av just Norden.

Mest anmärkningsvärt är att PRIMROSE öppnar en pop-up-store och arrangerar en signering i Stockholm inför släppet. Med tanke på att så gott som alla k-pop-grupper genomför liknande event i Sydkorea, oavsett var de har sin fanbase, är det ett minst sagt ovanligt drag. Inhemska fans har hyllat tilltaget och är taggade på det nya materialet – andra är besvikna över att svenskarna får den första chansen. Det är minst sagt ett vågat och ovanligt grepp.

Så varför inleder PRIMROSE sin promotionturné i Norden? BIBLEIN, huvudproducenten bakom REVIVAL, berättar:

“Det är en utmaning. Efter att ha arbetat med flera k-pop-artister utöver PRIMROSE har vi blivit varse nordiska låtskrivares skicklighet och kreativitet, och deras inflytande på k-pop-scenen. Freyja är vårt första svar till dem. Faktum är att efter att vi hade privata lyssningar av demon bokade vi in möten med flera stora A&R-företag i Sverige. Vi hoppas att den nordiska publiken kommer att älska våra låtar.”

Alex Kim som leder PRIMROSE team säger så här:

“K-pop är en multigenre. Det är musik, dans, världsåskådning och många andra aspekter. Vi vet att Sverige historiskt har bevisat mer än de flesta länder att de har en fantastisk smak och expertis när det kommer till popmusik. Vi ser fram emot att visa hur vi inspirerats av nordisk mytologi för Europa, särskilt för skandinaver (...) vi vill visa hur fans över hela planeten kan njuta av vår musik och av scenshowen.”

Trots nordiska låtskrivares inflytande på k-pop-scenen har den nordiska marknaden alltså inte varit särskilt stor för sydkoreanska artister. En representant vid Koreanskt Kulturcenter i Stockholm förkunnade dock att “Norden är suget på k-pop”. Med detta i åtanke är PRIMROSE singelsläpp i Norden en taktik värd att uppmärksamma. Det handlar inte bara om musik och konst; det får effekter på kulturen i stort, till exempel hur nordisk kultur uppfattas i Östasien och vice versa – hur nordbor ser på sydkoreansk artistutveckling.

GAFFA kommer att träffa teamet bakom PRIMROSE i Stockholm i början av juni för en intervju som går på djupet med gruppens planer att slå sig in på den nordiska marknaden. Vi kommer såklart också träffa medlemmarna och diskutera hur de ser på släppet och Norden i stort.

Vi önskar dem stort lycka till!

ANNONCE