Konsten att starta en jazzfestival

Att dra i gång en festival är det nog många som drömmer om. Det är betydligt färre som gjort verklighet av idén. Två av dessa är Pelle Aldestam och Christopher Cantillo som lanserat en jazzfestival på Öland i mitten av juni.

JAZZEN är namnet på den nya festivalen som ska locka välkända artister och besökare från hela landet till Öland i mitten av juni. Idén till festivalen föddes då Christopher besökte Kackelstugan på Öland, en populär musikscen som Pelle driver tillsammans med sin familj. Inspirerade av atmosfären på ön och med den gemensamma kärleken till musiken började de tillsammans snickra på en plan för att göra idén till verklighet.

Ett festivalprogram om två dagar, på två olika platser, tog snart form, liksom namn och hemsida för det kommande evenemanget. Med hjälp av sina kontaktnät har välkända namn rekryterats, så som Mats Sandahl och Masaka Trio, saxofonisterna Per Texas Johansson och Sarah Hanahan samt festivalens huvudakt Dina Ögon.

Utöver detta har några av morgondagens stjärnor handplockats. Kvällarna rundas av med vinyler som spelas och mixas av DJ Dungen och Sven Wunder. En viktig pusselbit i skapandet av ett evenemang eller festival är en riktigt bra biljettplattform. Pelle har tidigare jobbat med Nortic via både Kackelstugan och Only live där han gör hundratals konserter varje år. Därför var valet givet.

– Hos Nortic har man allt samlat, från marknadsföring till försäljning och analys, konstaterar han. På samma sätt som folk pratar om “Hemnetknarkare” så är jag nog en “Norticknarkare” - jag är inne varje dag. Sen blir det inte sämre av att de är väldigt trevliga och enkla att ha och göra med. Med alla pusselbitar på plats ser arrangörerna nu fram emot sommarkvällarna i juni.

Målsättningen är att festivalen ska bli ett återkommande evenemang som lockar besökare från hela landet.
– I det intima formatet gör vi ingen större skillnad på konsertbesökare och artister, utan hoppas istället på en allmän mötesplats för musikälskare i en avslappnad miljö som kan inspirera till nya vänner, möten och samarbeten, säger arrangörerna.

JAZZEN Öland 14 - 15. juni 

Läs mere på jazzenoland.se

ANNONCE