Nu finns det äntligen en utbildning till podcastproducent

Sedan de smarta telefonerna fick sitt genomslag har podcasten blivit en naturlig del av vardagen för en stor skara människor.

Från att erbjuda en stunds förströelse i veckan har poddarna tagit klivet till självklara följeslagare på promenaden, gymmet, utlandsresan och till och med insomningsmedicin för de som vill åka snabbspåret till John Blund. Branschen växer så det knakar och som en effekt av detta finns det även nu en utbildning till Podcastproducent. Perfekt för den som vill göra sin hobby till ett yrke.

I Stockholm hittar du programmet Podcastproduktion som lär dig allt du behöver veta om att producera en podcast. Det är den enda utbildningen i Sverige med den inriktningen. Skolan bakom utbildningen är Medieinstitutet som är välkänd för de flesta inom tv-branschen. Utbildningsledaren Nils Carlberg bär huvudansvaret för denna nya utbildning. 

– Vi startade första klassen 2023 och de personerna är nu på väg ut på sin första praktik hos de ledande företagen i branschen. Det är så otroligt spännande och inspirerande, säger Nils.

En podd kan idag vara så mycket mer än två personer som pratar i varsin mikrofon. Därför ger utbildningen all kunskap du behöver – från idéstadie via manusarbete till musikläggning och redigering. En framgångsrik podd behöver bortsett från de tekniska aspekterna också ta hänsyn till en rad faktorer, Därför ingår även bland annat marknadsföring, juridik, och entreprenörskap i utbildningen.

– Podcastproduktion är en bred grundutbildning för dig som vill arbeta i de olika rollerna som finns i branschen. Många börjar i branschen som ljudredigerare eller manusskrivare och går sedan vidare till andra roller, berättar Nils.

– Som storkonsument av poddar trivs jag som utbildningsledare för just den här utbildningen.  Vad som är extra spännande med Podcastproduktion är den bredd utbildningen erbjuder. Men utbildningen kräver stort engagemang och fokus. Man kan inte sova sig igenom utbildningen, berättar Nils och fortsätter.

– Det är kul men också utmanande att gå podproduktionsutbildningen. Du får träna på att göra många olika format inom podd samt komma ut på studiebesök hos de ledande aktörerna. Det är viktigt att få ett stort kontaktnät och hänga med  branschkunnigt folk. Dessutom är personerna i branschen roliga  öppna och självklart pratglada.  

– Våra föreläsare kommer direkt från branschen och vet vad de pratar om. Podd är en framtidsbransch med många lyssnare  i Sverige. Många som jobbar i branschen har en bakgrund inom musik eller ljud medan andra kommer från den skrivande sidan. 

ANNONCE