Skolan som knuffar dig närmare musikbranschen

I ett mysigt område utanför Norrköping ligger en gammal herrgård som sedan 90 år tillbaka används som folkhögskola.

Marieborgs Folkhögskola drivs av Östergötlands arbetarrörelse och har demokrati och jämställdhet som viktiga ledord. Att få vara den man är, uttrycka sina egna åsikter och samtidigt ges möjlighet att påverka utbildningens form anses vara alla elevers rätt.

De tre medlemmarna i bandet Perceval – Johanna, Viktor och Philip – är alla födda 2004 och studerar på Marieborgs musiklinje. Även om de kommer från lite olika musikaliska bakgrunder lyckades trion hitta en gemensam nämnare i form av indierock, något som bland annat utmynnat i utmärkta singeln Sherry On Top.

– Vi alla var intresserade av en utbildning med en bredare inriktning och med fokus på rock och pop. Marieborg är den skolan som visade mest potential och som hade en stor variation i både genre och projekt. Bransch Och Event är även ett ämne som inte finns på många andra skolor men som vi anser är mycket värdefulla för våra framtida karriärer.

Även om lektioner givetvis förekommer så utgör de egna projekten en väldigt viktig del av utbildningens grundplåt. I fallet Perceval säger de sig ha fått mycket stöd av skolan när det kommer till just detta.

– Vi som elever har möjlighet att låna skolans utrustning och lokaler utanför skoltid. Detta har hjälpt oss enormt både när det kommer till att producera våra låtar och vårt första gig. Marieborg ger oss möjlighet att spela med andra lika duktiga musiker, lära sig det mesta inom branschen och bara av ren erfarenhet bli en mer utbildad musiker.

Bortsett från den utmärkta maten skolan erbjuder lyfter Perceval-gänget fram den korta restiden till stan och närheten till Ingelsta Shopping Center som två stora fördelar med skolan.

– Men det bästa är nog att CityGross ligger precis bredvid skolan, något som underlättar väldigt mycket för oss som bor på internatet. Om man vill utvecklas som musiker men också uppleva en otrolig gemenskap, oändligt med roliga stunder och minnen för livet så ska man definitivt söka till Marieborg.

 

Felix Boari, a.k.a Silvio, är en annan elev som kommer från en hårdrocksbakgrund där framför allt Rush varit den viktigaste inspirationskällan. Felix trycker mycket på vikten av Marieborgs starka koppling till musikbranschen.

– Någonting som lockade mig till Musiklinjen på Marieborg var just att musiklinjen också var branschinriktad. Så man får både skapa och spela musik, samtidigt som man får en seriös chans att göra någonting av det, vilket är hälften av det hela om man ska jobba inom musikbranschen.

För den som vill slå igenom på allvar är tajming och kontakter i ärlighetens namn minst lika viktiga parametrar som ren talang. Enligt Felix tycks Marieborgs musiklinje helt klart kunna förbättra chanserna för alla som bär runt på de stora musikdrömmarna.

– Jag sökte till Marieborg för att jag ville få verktyg till att göra något av mitt musicerande, att komma in i musikbranschen kan verka oåtkomligt och svårt, men genom linjens gång har jag fått kontakter och tips för att göra processen lättare och mer realistisk.

ANNONCE