x

TOPP 25 FESTIVALBOKNINGAR: Plats 15-6

TOPP 25 FESTIVALBOKNINGAR: Plats 15-6

Som en del i sommarens Festivalguide har vi på GAFFA rankat de 25 festivalbokningar som vi ser mest fram emot. Och eftersom säsongen drar allt närmare så är det hög tid att dra igång nedräkningen. Vi presenterar därför: plats 15-6.

KOLLA IN PLATS 25 - 16 HÄR

PLATS 15.

ANDERSON .PAAK & THE FREE NATIONALS

Len jazzig och soulig hiphop, vad är det gjort för om inte fina festivalkvällar? Anderson. Paak slängde ut sitt andra album Malibu i januari, och många ställde sig frågan om han inte där och då redan bjudit på årets allra bästa album. Nu är vi inne på andra kvartalet av 2016, och känslan av att herr Anderson fått till ett riktigt mästerverk är än starkare. I februari stod han på scen i Sverige för första gången, givetvis var det magiskt. I Göteborg i sommar är han ett riktigt guldkorn som ingen borde missa.

Spelar på: Way Out West

PLATS 14.

AT THE DRIVE-IN

Om man bortser från den korta återföreningen 2012 – de gjorde endast ett fåtal festivalgig – har fansen fått vänta i 15 år på en återförening. Medlemmarna spreds för vinden i början på 2000-talet, och hade stora framgångar med band som The Mars Volta och Sparta, men fansen har fortsatt hoppas på att åter se de gamla hjältarna tillsammans. Nu äntligen har post-hardcore-bandet från Texas bestämt sig för att köra en vända ihop igen – att påstå att vi är mindre än peppade vore att blåljuga för er.

Spelar på: Bråvalla

PLATS 13.

STEVE ANGELLO

En före detta mafia-medlem, den enda som på riktigt faktiskt försöker sig på en solokarriär. Vi pratar såklart om Swedish House Mafia – de två övriga Axwell ^ Ingrosso gör som bekant gemensam sak fortfarande. Och visst håller den hårfagre Angello solo. Det är fortfarande dansant, EDM-igt och rejält med party var än han dyker upp. Även om första soloskivan kanske inte var ett mästerverk var det en fin solostart, när han dyker upp i Stockholm och Malmö skriker vi i kör: släpp droppen Steve!

Spelar på: Summerburst, Big Slap

PLATS 12.

SLEAFORD MODS

Sanningar, det hör man bara från barn och fyllon. Är det inte så man brukar säga? Oavsett, det går nog att kasta in Nottingham-duon i det talesättet (visst, de verkar konsumera en del alkohol, men lägg av, vi kallar dem inte fyllon!). Över stenhårda, kompromisslösa beats öser Jason Williamson ur sig sanning efter sanning. Om tillvaron, om orättvisor och om alla jävla småsaker en stör sig på. Det är så brittiskt tilltal, och uttal, att du behöver hjälp av en anglofil för att förstå – men nog fan hör du ilskan! Sverige-premiär!

Spelar på: Way Out West

PLATS 11.

MASSIVE ATTACK & YOUNG FATHERS

Ett av nittiotalets allra viktigaste band lyckades trycka ihop hiphop, underskön soul och postrock till ett enhetligt sound. Trip hop, den genre som låter som dansmusik, men som ingen är riktig säker på om det går att dansa till. Senaste åren har man allt mer märkt av en revival för genren, och det vore väl närmast tjänstefel om inte medgrundarna själva stod för finfina musikaliska bidrag. Med sig på scen den här sommaren har den hajpade, Mercury Prize-prisde, skotska trion Young Fathers. Wow!

Spelar på: Way Out West

PLATS 10.

MS. LAURYN HILL

Förra årets spelning var så bra. De som väntat, väntat och väntat på storstjärnan hade verkligen inte gjort det förgäves. Det var sväng, det var känsla och det var hit på hit på hit. Givetvis missade många den forne Fugees-sångerskans spelning, så varför inte köra en favorit i repris i år? Den här gången på östkusten. Ingen borde väl ha något emot det, inte GAFFA i alla fall, och säkerligen inte ni som missade festen senast. Så, ready or not, here she comes och ni borde verkligen inte ens försöka gömma er.

Spelar på: Stockholm Music & Arts

PLATS 9.

ANNA VON HAUSSWOLFF

Försök, vi utmanar er, att sätta fingret på Anna von Hausswolff. Det går nästan inte. Förra årets utmärkta album The Miraculous tog henne än längre in i oljuden, gnisslets och doom-riffens värld. Det är som att hon sedan debuten Singing From The Grave utmanat lyssnaren och krävt mer hela tiden. Och är man som lyssnare beredd att öppna upp sig, ja då blir man rikligt belönad. Anna von Hausswolff är ett unikum, hon gör inga fel. Hon gör stor konst. Och på riktigt, har någon sett henne vara annat än storartad live?

Spelar på: Way Out West, Stockholm Music & Arts

PLATS 8.

MUMFORD & SONS

Förra året släppte bröderna Mumford och company plattan Wilder Mind. Inget konstigt i det, om det inte var för att deras kännetecken – banjon! – var som bortblåst. Rootsigheten försvann all världens väg, men kvar fanns ändå något som kändes som M&S. Ingenting stannade till för kvartetten, framgångarna fortsatte och tre album in i karriären är bandet stora. GAFFAs läsare röstade fram britterna som andra bästa Bråvalla-bokningen, så ni verkar absolut taggade! På med jeansstället, så rockar vi.

Spelar på: Bråvalla

PLATS 7.

THE HELLACOPTERS

En festivalspelning. Det är vad The Hellacopters-fansen får från sina idoler när de nu återförenas, 20 år efter debuten med klassiska plattan Supershitty To The Max. Och visst sker debuten med originalmedlemmarna samlade på scen, vilket alltså ger oss rock från både Dregen och Nicke Andersson. Vad gruppen har att erbjuda åtta år efter sitt uppbrott är givetvis svårt att sia om, men rejäl jävla punkrock kanske? Ett sjudundrande ös som får igång varenda kotte i Sölvesborg? Det är vårt tips i alla fall.

Spelar på: Sweden Rock Festival

PLATS 6.

KRAFTWERK

Visst, det är bara en medlem kvar från den där legendariska uppställningen med Karl Bartos, Wolfgang Flür, Florian Schneider och Ralf Hütter. Men med Ralf kvar i gänget är åtminstone en av två (den andra är givetvis Florian) viktigast kvar. Och få band har betytt mer för dagens musik är Düsseldorf-”bandet”. Dessutom, med svinfeta projektioner och idel klassiker i katalogen är det omöjligt att råka se en dålig Kraftwerk-spelning. Allt är planerat in i minsta detalj, allt är utfört till robotisk perfektion.

Spelar på: Stockholm Music & Arts

Plats 5-2 följer under morgondagen.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA