x

Julklappstips: Här är höstens viktigaste musikböcker

Julklappstips: Här är höstens viktigaste musikböcker

Nu med bara knappt en månad kvar till december kanske det är dags för lite julklappstips? Utan stress såklart, den brukar hitta fram ändå. Här är åtta exempel på intressanta musikrelaterade böcker, alla släppta i år. Vissa är skrivna av artisterna själva med sitt eget liv som utgångspunkt medan andra sammanfattar vår tids största musikgenrer och album. 

Kanske hittar du till och med något som du kan önska dig själv istället för att ge bort. Eller varför inte både och?

En Droppe Midnatt av Jason Timbuktu Diakité 

I sökandet efter sina rötter gräver Jason i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. En Droppe Midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

Jason skriver själv:

”31 år senare sitter jag i mammas lägenhet på Östra Torn i Lund och minns klasskamraternas glåpord som gjorde det omöjligt för mig att undfly sanningen att min hudfärg var avgörande för hur världen skulle bemöta mej. Jag minns min irrande, envisa jakt efter en mindre splittrad identitet. Jag söker fortfarande platsen där jag hör hemma. En plats där jag inte är mitt emellan. Där jag inte behöver påminnas om mitt hälftenskap.”

Från Abba Till Monica Z

Från Abba till Monica Z är en antologi över 377 av svensk populärmusiks främsta album mellan åren 1956-2016. Vad som pryder bokens sidor är 15 professionella musikjournalisters och passionerade musikälskares beskrivningar av sina favoritalbum. Den innehåller allt ifrån dödsmetall till soft jazz, från elektronisk dansmusik till rockpoeter.

Journalisten och redaktören Daniel Atterbom fick aldrig uppleva utgivningen av sitt livs sista stora projekt. I juni 2016 lämnade han oss efter en kort tids kamp mot aggressiv cancer.

Schlagerkungens Krig – Abba och Hoola Bandoola på Stikkan Anderssons slagfält av Klas Gustafson

I boken skildras Stikkan Anderssons resa. Han var fattiggrabben från landet som med flit och fräckhet blev stormrik textförfattare, musikförläggare, skivbolagsdirektör och mannen bakom Abba. Biografin innehåller också en personlig och livfull skildring av en turbulent tid i populärmusikens historia. Anderssons livshistoria speglar 1900-talets svenska populärmusik, från folkhemmets schlager till 80-talets glammiga pop.

Klas Gustafson är journalist och författare och har flera biografier om våra mest kända kulturpersonligheter som Cornelis Vreeswijk, Monica Zetterlund och Per Oscarsson.

Lyssna på musiken från boken här:

Trodde Jag Skulle Ändra Världen Förändrade Bara Mig Själv av Per Granberg 

Låtskrivaren, sångaren och musikern i punkbandet Charta 77 har skrivit sin självbiografi. Granberg skriver i sin bok med klassiska låttexter och berättelser om hur det gick till när låtarna föddes och blev till. Det är en bok om en människa, om punk och om ett liv. En bok om kemikaliefabriker, atombomber och Gestapomän; en bok om en son som föds, en vän som dör tidigt, om en hjärnblödning som förändrar så mycket.

Born To Run av Bruce Springsteen

År 2009 stod Bruce Springsteen och E Street Band för underhållningen på Super Bowl. Upplevelsen var så omvälvande att Bruce bestämde sig för att skriva om den. Det var så denna personliga självbiografi tog sin början.

Under de senaste sju åren har han i hemlighet ägnat sig åt att skriva berättelsen om sitt liv och bjuder här på samma ärlighet, humor och originalitet som utmärker hans låtar.

Han beskriver den katolska uppväxten i Freehold i New Jersey, som väckte hans drömmar och ledde fram till ögonblicket han kallar Big Bang: att se Elvis Presleys debut på Ed Sullivan Show. Born To Run är en ögonöppnare för alla som någonsin gillat Springsteen, men boken är mer än en legendarisk rockstjärnas memoarer. Sällan har en artist berättat sin historia med en sådan kraft och spännvidd. I likhet med hans låtar – är Bruce Springsteens självbiografi skriven med en unik låtskrivares poetiska skärpa och en reflekterande människas livserfarenhet. 

Om Vattnet Sjunger – En dikttriologi av Johan Holmlund 

Johan har skrivit om hur vi kommer ur vattnet: det börjar för 1400 år sedan i Skottlands näst djupaste sjö, fortsätter upp på land in i staden där teknologin dels ställer till det för oss framåt, utåt, mot morgondagen, mot vatten på andra planeter, det nya havet. Det är du och jag och möjligheterna som finns i ett vi.

Johan Holmlund är textförfattare och sångare i rockgruppen Easy. Han föddes i Jönköping men är numera bosatt i Tyskland, hans tidigare verk Jag Har Simmat Med Monstret (2010) och På Land (2014) har båda översatts och getts ut där. Om Vattnet Sjunger är en samling och innehåller båda de tidigare nämnda verken samt I Det Nya Havet från 2015.

Hitmaskinen – låtfabriken inifrån av John Seabrook 

John Seabrook är författare och journalist på The New Yorker och skildrar sin bok hur producenter och låtskrivare som Max Martin är musikindustrins nya stjärnor. Han går på djupet i hur de nya hitlåtarna designas fram för maximal effekt och hur detta påverkar oss lyssnare, artisterna och hela den samtida musikbranschen. Den beskriver om hur stjärnorna inte längre är Britney Spears, Katy Perry och Rihanna utan producenter och låtskrivare som Max Martin, som vann årets polarpris.

Här kan du hitta Spotify-listor innehållande den musik som tas upp i boken.

Roxxxette On The Road41 reflektioner av Per Gessle med bilder tagna av Anders Roos

Våren 1986 beslutar sig två kompisar för att bilda ett litet hobbyband som de döper till Roxette. 30 år, 75 miljoner sålda skivor och ett antal världsturnéer senare får vi nu följa bandets sista turné.

I boken får vi följa Roxette backstadge genom ögonblicksbilder som tar oss med hela vägen på flygresorna och under uppladdningarna inne i logerna. Bilderna kompletteras med reflektioner, tillbakablickar och anekdoter från jubileumsturnén av låtskrivaren själv, Per Gessle.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA