x

INTERVJU: Zebastian Swartz - "Det är både sorg och ilska som dyker upp"

INTERVJU: Zebastian Swartz - "Det är både sorg och ilska som dyker upp"

I fredags släppte Zebastian Swartz EP:n Father. För några veckor sedan gav han ut singeln med samma namn. Som titeln antyder så handlar låten om hans relation till sin pappa, som hade missbruksproblem. Pappans problem gick ut över Zebastian då han tog ut sin frustration och aggression över honom vilket ledde till att Zebastian i sin tur kände sig sviken och betydelselös. Med GAFFA pratar han om hur det är att lämna ut sina känslor.

– Det är intensivt och ganska känslomässigt men det finns ingenting jag kan påverka utan nu måste musiken bara ut. Sen får jag bara vara med, se hur den tas emot och sedan ta tag i vad som händer i mig.

Även om det känns jobbigt för Zebastian Swartz att skicka ut det här är det samtidigt lite av en befrielse.

– Det är ganska mycket starka känslor, både sorg och ilska som dyker upp. Det jag skriver om har varit en börda för mig ganska länge, speciellt smärtan att förlora bandet till min farsa. Så nu är det väldigt skönt att få öppna upp och visa för världen vad jag har gått igenom.

Att Zebastian slutligen skulle skriva om sin pappa krävde en push i rätt riktning.

– Refrängraden ”come back and love me, like you should have loved me” har jag gått och tänkt på i tre år ungefär men det har aldrig blivit att jag gjort något med den, förrän nu. Jag och min producent satt och pratade om min pappa och han kände igen sig själv i det jag berättade om och fick mig då att skriva om det på det mest brutala och ärliga sätt jag bara kunde.

Zebastian jobbar också i en studio där han hjälper andra musiker och även som ljudtekniker på Berns, men vill helst leva på musiken och ägna sig åt det så mycket det bara går.

– Att skriva och göra min musik är det absolut roligaste jag vet. Att jobba med andra är ibland svårt eftersom att det ger både inspiration och frustration. Så nu försöker jag hålla balansen mellan att jobba för att dra in pengar samtidigt som jag skriver min musik. Men känner jag att det känns kul så hjälper jag andra i den mån jag hinner.

Var hittar du din inspiration?

– När jag började hade jag precis fastnat för Neil Young och Bob Dylan, så min utgångspunkt var den amerikanska singer-songwriter- och folk-genren. Sen har Håkan Hellström varit en stor inspiration också, hans sätt att bara sjunga ut det som finns inuti en och hur han får musiken att leva. Men jag inspireras av många olika och jag känner inte att jag måste hålla mig till en specifik genre.

Förutom musiken och skrivandet så sköter Zebastian även många andra bitar.

– Jag har lite hjälp med marknadsföring, men annars gör jag mycket själv och det är viktigt för mig. I alla fall när det gäller mina sociala medier. Det har vaknat en lust inom mig att vilja dela med mig av mig själv när det gäller mina egna känslor och jag tror att det behövs.

– Jag tror att män generellt behöver dela med sig mer av sitt inre och jag tänker mycket på det och hur jag som man kan bidra till jämställdhetsfrågan, som är en superviktig frågeställning. Jag tänker på de sociala rummen och om hur män måste låta kvinnor få ta sin plats. Delar vi män med oss av vårt inre med varandra så kanske det kan bidra till den frågan.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA