x

"Grisigt, brittiskt och skevt" – här är 10 låtar som format Södra Sveriges nya album

"Grisigt, brittiskt och skevt" – här är 10 låtar som format Södra Sveriges nya album

Imorgon, den 19 maj, släpper Södra Sverige sitt andra album i ordningen. Rak Kant. Som vanligt frontas bandet av Mattias Alkberg och tillsammans med medlemmar från Viagra Boys, Fireside och In Solitude, har de på Rak Kant gått mot en ny musikalisk riktning. Det lovas större, och mer ambitiös hård rock än enkel punk. 
 
– Det här är en skiva med elva låtar. De har lite olika stilar men det är ju rock förstås, punkrock. Texterna handlar om olika saker men kanske mer om att inte vara så bra än om andra grejer, säger Mattias Alkberg i ett pressmeddelande.
 
2014 släppte Södra Sverige sin första skiva som då gick under namnet Mattias Alkberg/Södra Sverige.
 
– Då var det mer renodlad punkrock, liksom endimensionell med mening och det var ju jättebra. Nu är det mer hit och dit om ni fattar, fast till och med ännu bättre, säger Mattias Alkberg i samma pressmeddelande och fortsätter:
 
– Vi har gjort en skiva som inte låter som någon annan skiva, som är bättre än de flesta andra skivor. Och om det inte passar kan du ju göra en bättre själv då. Helt vänligt alltså, inte som att ”du kan inte göra en bättre skiva.” Om vi kan så kan du. Vi är inte så bra på livet, men vi är lika bäst som alla andra. Det är en politisk och konstnärlig idé, lika god som någon annan.
 
För GAFFAs läsare har alla fem bandmedlemmar i Södra Sverige levererat två låtar var som varit viktiga för dem i skapandet av den nya plattan. Varsågoda.
 
MATTIAS ALKBERG
 
Butthole Surfers - TP Parter 
 
– Jag tycker den här låten är fin för jag förstår den inte och den liksom påminner mig om att jag inte behöver förstå allt heller. Jag hoppas Rak Kant ska fungera på samma sätt: “YES! DET FINNS ANDRA SOM INTE FATTAR!” Så vill jag att folk ska känna.
 
 
Flipper - Earthworm 
 
– Benke påminde mig om den här låten när vi spelade in. Jag älskar ju boogie, jag fixar det bara inte. Fin allegori över livet i stort.
  
 
HENRIK PALM
 
Celtic Frost - Jewel Throne
 
– För ett tag sedan bedyrade en bekant sin kärlek till Celtic Frost i en lång självbiografisk post på sociala medier. Han skrev "Ibland när jag lyssnar på dem, tänker jag att det nog är världens bästa band.". Jag är beredd att hålla med. För mig infinner sig den känslan varje gång jag hör denna låt. I dessa stunder kan inget vara bättre. Stompet i versen är bland det hårdaste jag vet. Något liknande komp eller stomp finns tyvärr inte på Rak Kant. Men nästa skiva kanske.
 
 
Sort Sol - Marble station
 
– Om någon misstolkat vårt budskap i låten Danmark så vill jag bara klargöra att vi inte hatar Danmark. Framför allt inte musik som kommer därifrån. Denna pärla från 1980 är en härlig gråtlåt på fyra minuter och 44 sekunder som är svår att inte älska. Det låter som om de har alla känslorna både utanpå och innanpå samt lärde sig spela i förrgår. Fantastiskt.
 
 
FRANS JOHANSSON
 
The Cure - A Forest 
 
– Enda Cure-låt jag lyssnar på. Mäktigaste introt. Att vi använder chorus på många av gitarrerna är direkt hämtat från den här eran och typen av band.
 
 
Dr. Feelgood - She Does It Right
 
– Ultimata kompgitarrspelet. Jag är ju gitarrist i bandet numera. Försöker vara lika bra som Wilco Johnson.
 
 
BENKE HÖCKERT
 
Blurt - My Mother Was A Friend Of An Enemy Of The People 
 
– Grisigt, brittiskt och skevt. Saxofon! Ett så pass bra instrument att det fick vara med på tre låtar på Rak Kant. Borde varit ännu fler.
 
 
The Birthday Party - Nick The Stripper 
 
– Femtakten! Bindgalen Nick Cave. Blås + femtakt = mitt bästa.
 
 
ANDERS NYSTRÖM
 
Swans - Beautiful Child 
 
– Fantastiskt fett ljud här! Eftersom jag spelade in några av låtarna på skivan så har jag tänkt mycket ljudbild. Kombinera stök med distinkta element. Sången är grym! Körerna är otroliga. 
Man fattar inte trumspelet, oerhört bra.
 
 
The Fall - To Nkroachment: Yarbles
 
– Versionen från Creative Distortion är helt sinnes. En perfekt låt. Ljudet, sången, rundgången, fantastiskt spel. En av de gånger då allt klaffar.
 
Torsdag den 25 maj spelar Södra Sverige ihop med Mascara Snakes och Isotope Soap på Debaser Strand. Lyssna in dig på bandets senaste singel, Danmark, här.
 
 
Lyssna på deras singel Danmark nedanför.
 
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA