"Själv röstade jag på Way Out Wagina"

"Själv röstade jag på Way Out Wagina"

Emma Knyckare tilldelades vårt specialpris under GAFFA-Priset! Läs vår segerintervju.

Hur känns det att ha blivit tilldelad GAFFA-redaktionens specialpris?

– Det känns så himla fint verkligen, ärofyllt! Jag har aldrig fått något sådant här förut. Jag brukar ju vara den som själv jobbar på galor, inte den som inbjuden. Det känns extra fint eftersom festivalen inte ägt rum ännu! Vi är 25 personer som lägger ner ideella timmar på detta, och att få något så fint i utbyte. Sedan är det kul att få gå på gala, klappa oss själva på axeln! Gulligt av GAFFA.

2 juli 2017 skrev du en tweet. Och idag ser vi fram emot en festival en sensommar i Göteborg. Hur gick det hela till?

– Oj, det frågar jag mig själv också? När jag skrev tweeten var det bara en reaktion på allt som hänt, på Bråvalla och så. Det var en typ av spaning! Trodde inte att det skulle ske först. Under det första dygnet hörde många av sig, från alla möjliga håll, många erbjöd sin jobbhjälp. Först avfärdade jag det hela, när telefonen började ringa, typ ”det var ett skämt” men sedan byttes det ut mot en kaxighet om att det faktiskt skulle kunna bli nåt, ”det här skulle ju faktiskt kunna gå på riktigt”. Jag började skrolla igenom mina sociala medier-flöden för att se vad det fanns för kompetenser som hört av sig, för att kunna skaffa en projektgrupp. Jag har själv ingen koppling till musikbranschen men började dra i lite trådar – nån som kände nån som kände nån. Till slut var vi 25 personer involverade.

– Någonstans i slutet på juli eller början av augusti satt vi i ett litet rum allihop och diskuterade. Jag visste inte hur stort det egentligen var att sätta ihop en festival! Höll på att baja ner mig. Kände stor panik men även stor glädje! All kompetens vi behövde fanns i den här gruppen. Nästan alla är kvar från ursprungsgruppen, att de avsäger sin tid med familjen för detta ideella arbete. Jag tycker det är mäktigt att det gick att få ihop!

Namnet är ju klockrent! Statement Festival. En ren självklarhet. Vem var det som kom på det?

– Jag minns faktiskt inte, men det pågick någon slags omröstning. Vi hade en sju, åtta förslag och gjorde en demokratisk och fin omröstning. Själv röstade jag på Way Out Wagina, men det tog vi sedan bort eftersom transmän är välkomna till festivalen. Det kan ha varit Gabriella, vår pressansvarig som kom på namnet!

Festivalen äger ju rum på Bananpiren. Varför i Göteborg och varför just där?

– Jag propsade på Göteborg för att jag bor här. De allra flesta bor i Stockholm, några i Göteborg, någon i Köpenhamn! Men vi enades om att vi behövde en plats som redan har en fungerande verksamhet. Att allt skulle finnas uppbyggt! Vi skulle inte ha tid att bygga och fixa med el och sådant. Bananpiren verkade vara allra allra bäst, i och med så kort tid! Det var också vår första hands-önskan! Det är ju bra att kunna vara både inomhus och utomhus när man väljer Sveriges både blåsigaste och regnigaste stad. Det känns väldigt kul med Bananpiren! Alla som jobbar där är väldigt förstående och förstår tanken med festivalen, att vi vill skapa en frizon. Vi jobbar bara med aktörer som förstår tanken bakom. Och det känns klockrent!

Hur kommer ni kunna garantera en säker och trygg festivalmiljö?

– Det kan man ju såklart aldrig göra men det första vi har gjort är att ta bort möjligheten för cis-män att besöka festivalen. Alla män är ju inte våldtäktsmän, men alla våldtäkter begås främst av män. Det ska vara ett separatistiskt rum! Sedan kommer det enbart finnas kvinnor, icke-binära samt transpersoner i säkerhetspersonalen. Vi kommer även ha assistans utanför området.

– Jag tror, eftersom vi som gör detta är kvinnor, trans och icke-binära att vi har en annan tanke kring det hela, att diskussioner ser annorlunda ut.

Har ni några roliga artister på G? Nåt som kanske bara vi (och våra läsare) kan få veta?

– Haha! Vi har jätteroliga släpp på G! Vi har ju nu precis släppt lite, för att visa på bredden. Det kommer att komma fler släpp inom kort!

Kommer Statement Festival att försvinna när festivalmiljöer lyckats bli frizoner? Som ytterligare ett ”statement” på en lyckad samhällsförändring?

– Målet är ju att lägga ner den. Men som det ser ut nu har vi lagt en bra grund för kommande år och vi ser gärna att den fortsätter. Vi har behövt bygga upp en förening och en organisation för detta projekt. Det är mycket policys och stadgar gjorda! Tanken är just nu att i framtiden även kunna bjuda in cis-män på ett tryggt sätt. Men just nu handlar det om ett separatistiskt rum på 6 500 personer. Ett sådant stort separatistiskt rum har jag aldrig varit i!

Det pågår ju en annan festival just dessa datum, 31 aug- 1 sep. Hur ska en välja?

– Och Lund Humorfestival! De lyckades också krascha in dessa datum. Självklart ska man komma på vår festival, om man är trans, icke-binär eller kvinna! Dock har Popaganda, som äger rum i Stockholm också en liknande agenda, med ett jämställt tänk! Så det är väldigt bra.

Hur ser 2018 ut för dig?

– Mycket mycket Statement såklart. Jag har fått lära mig så himla mycket. Jag tänkte från början att jag skulle kunna lämna över det till andra och be dem fixa. Men det är så himla kul! Jag jobbar med det hela hela tiden! Och nu ska jag ha två praktikanter också, så himla vuxet.

– 5 mars släpper jag en bok om att bli förälder! Något som är något helt annat. Sedan har jag föreställningar som drar igång i höst. Mitt skojande får helt enkelt vara lite på paus nu inför Statement.

Har du nåt speciellt du skulle vilja säga till alla våra läsare?

– Välkomna på festivalen, ni som är välkomna! Det känns konstigt att säga så men de som inte är välkomna får se till att hitta på något annat roligt och gött de två dagarna.

Till sist, vad varar för evigt?

– Haha! Oj vilken jättebra fråga. Då får väl jag säga systerskapet, det är fint! Eller till och med syskonskapet, eftersom transmän också är välkomna!

– Det är så kul för jag har precis tittat klart på Fröken Frimans Krig och det känns lite som att ”först hade vi ingenting”, sedan blev samhället på männens villkor. Och nu i och med festivalen och me too-rörelsen är det inte längre bara på mäns villkor utan vi får även vara med att sätta agendan! Och det hoppas jag varar för evigt.

Kolla in hela galan gratis på Viafree


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA