x

"Regina Spektor fick öronböset att försvinna"

"Regina Spektor fick öronböset att försvinna"

Deras konserter har jämförts med lekglada kalvar på grönbete. Samtidigt bär deras texter på en hel del allvar, som gör sitt för att ruska om lyssnaren. Den Svenska Björnstammen är gruppen som hittar fram till sina fans på egen hand och nu väntar ett ännu närmare möte med lyssnarna, via en stundande Sverigesejour.

– Känslan inför en turné är att tiden går fortare. Alla planerade repdagar flyger förbi. Plötsligt står man bara där, vidrigt nervös bakom en scen och hoppas att allt ska fungera, säger bandmedlemmen Åke Olofsson.

På frågan om hur gruppens scenshow hade sett ut om det inte fanns några begränsningar nås man av det korta men kärnfulla svaret: “tänk E-Type gånger 100”. Och när världens bästa liveband förs på tal vill Petter Frisendahl något oväntat framhäva The War On Drugs.

– Det är inga överraskningar eller spännande vändningar, bara ett jätte-jättebra band, säger han.

Vad har varit ert största konsertögonblick?

– Jag har haft en massa problem med ett öra som är lite infekterat. I öronkanalen hamnar en massa bös som lägger sig mot trumhinnan och gör livet surt. Känslan är att var yr under vattnet ungefär. På Way Out West i somras, under fantastiska Regina Spektors spelning, släppte av någon anledning böset från trumhinnan. Den spelningen var en himmelsk upplevelse, och ett fint konsertminne, säger Åke Olofsson.

Vad är ert galnaste konsertminne då?

– När nåt går fel medan man står på scenen och måste lösa problemet framför en frustrerad publik så är det  lätt att få magknip. Vi spelade på Peace & Love 2012 och helt plötsligt fick datorn ett fel som gjorde att medhörningen och backtracksen gick långsammare och blev lägre i pitch (som när man skruvar ner tempot på en LP-spelare). Jag minns det hela som vidrigt, men lika skönt och ”galet” var det när Mattias efter vad som kändes som en evighet, tittade upp från datorn och gav tummen upp. Problemet var löst och spelningen kunde fortsätta, säger Åke Olofsson.

Om ni skulle jämföra ett Den Svenska Björnstammen-gig med en film, vilken blir det och varför?

– Det får bli Jurassic Park. Specialeffekter och inte en död sekund!

Lyssna på bandets dagsfärska släpp:

Här ser du Den Svenska Björnstammen i vår:

2 mars   -  Uddevalla – Mortens Krog

3 mars   -  Malmö – Moriska Paviljongen 

9 mars  -   Falun - Bowling & Krog  

10 mars  - Stockholm – Vasateatern     

16 mars -  Örebro – Ritz

17 mars  - Sundsvall – Pipeline

23 mars  -  Karlskrona – Konsthallen

24 mars  -  Konsert & Kongress – Linköping

7 april   -   Finspång – Hugos    

28 april  -  Umeå -  Hundra


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA