x

"Det är något speciellt med hur ö-livet påverkar människor psykiskt"

"Det är något speciellt med hur ö-livet påverkar människor psykiskt"

Sedan Crucified Barbara lade ner 2016 har det varit tyst från medlemmarna. Ur askan reser sig nu The Heard. Alla utom sångerskan och gitarristen Mia Force ingår i den nya konstellationen som också innehåller Deathstars basist Jonas ”Skinny” Kangur och sångerskan Pepper.

– Jag, Klara och Janicke har känt varandra sedan vi var tonåringar, säger basisten Ida Stenbacka. När Crucified Barbara splittrades så visste vi att det inte var slutet på vår gemensamma resa. Vi tycker om varandra mycket, vi tycker om att spela ihop, så vi skaffade en replokal och började fråga oss vart vi ville gå. En trio kändes inte aktuellt, vi visste redan från början att vi ville ha två gitarrer.

Klara hade varit på en skivmässa där hon träffade Skinny som de alla har känt i många år.

– Vi visste bara att han spelade bas men det framgick att han ville spela mer gitarr, fortsätter Ida. Klara bjöd in honom att jamma med oss och vi kände direkt att han förstod vad vi ville uttrycka. Sedan behövde vi bara en sångare, där var vi på det klara med att vi ville ha någon som trivdes som frontperson. Någon nämnde Pepper, hon är jävligt cool och duktig på att sjunga. Senare träffade jag henne på tunnelbanan av en slump och bad henne skicka några klipp, jag fick något där hon sjöng Guns N’ Roses med ett coverband. Vi repade, drack öl och det kändes bra på en gång.

"Han var brännskadad i ansiktet"

Förutom att musiken på The Island skiljer sig rejält från vad vi hört förut av såväl trion som Deathstars finns det också ett annorlunda koncept som spelar väldigt stor roll.

– Vi var intresserade av att utforska mörka tongångar och längre låtar som inte är formade efter treminutershit-tänket. När vi började prata om texter visade det sig att två av oss har kopplingar till en ö i Stockholms skärgård. Jag kan inte säga vilken, men den finns på riktigt.

Det uppdagades en massa historier om ön som de hade hört under sina uppväxter eller varit med om.

– Bland annat en incident som min mamma råkade ut för när jag och syrran var två och sex. En man i vit regnjacka försökte ta sig in i vårt hus, han var brännskadad i ansiktet och klippte av telefonsladden efter att mamma fått iväg honom. Det blev texten till debutsingeln White Lightning.

Death Supreme är inspirerad av en ganska känd svensk författare som köpte ett hus som ligger nära Idas föräldrars hus på ön.

– Hela hennes hus förföll, hon förföll under gravt alkoholmissbruk och sedan försvann hon bara. Det har stått tomt i sex år och är helt sönderslaget, fullt med flaskor och skräp. Ju fler texter vi skrev desto tydligare blev det att det skulle bli ett konceptalbum. Det är något speciellt med hur ö-livet påverkar människor psykiskt.

– Samtidigt är jag och Klara jätteintresserade av litteratur, vi har pratat mycket om författare som John Ajvide Lindqvist, Stefan Spjut och Marie Hermansson. Vi gillar stämningarna som de förmedlar. Det har känts spännande att jobba med fiktion samtidigt, Tower Of Silence är inspirerad av en zoroastrisk gravplats där man hängde upp de döda på pålar för att fåglarna skulle äta liken.

Artikeln fortsätter under videon.

The Island släpps den andra november.

Vem: Tre fjärdedelar Crucified Barbara, gitarristen Skinny och burleskdrottningen och sångerskan Pepper sammanstrålade 2016 och började skriva vad som skulle resultera i debutalbumet The Island.

Vad: På bandets Facebook står det ”heavy riffs, misty songs, dark waters and a death supreme”.

– Vi är förankrade i hårdrock, skivan kretsar kring historier som utspelar sig på en ö och ”death supreme” berättar lite om vad som händer där. Den musik som ligger närmast hjärtat har varit förankrad i 70-talet så vi har tagit mycket inspiration därifrån. Det har samtidigt varit en befrielse att inte ringa in vad det är, låtarna har fått födas naturligt.

Var: Där medlemmarna befinner sig i karriären just nu är det viktigt att spelandet ska handla om musik och inte business.

– Nu vet vi vad vi vill göra, det blir bara på våra premisser. Vi gör bara de gig vi vill och de grejer vi vill. Drömmen om att bli störst i världen är inte viktigast i livet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA