x

"Som sjuåring älskade jag Portishead, Massive Attack och Radiohead"

"Som sjuåring älskade jag Portishead, Massive Attack och Radiohead"

Mi von Ahn är uppvuxen i en musikerfamilj så hon har alltid och helt naturligt varit omringad av toner. Hennes mamma är sångerska/låtskrivare och hennes pappa är producent. Hon växte upp med Monica Zetterlund, Prince och Massive Attack.

– Som sjuåring älskade jag Portishead, Massive Attack och Radiohead. Band jag fortfarande älskar, så jag hittade nog min grund i musiken där och då. Men när jag var liten ville jag inte riktigt syssla med musik, just för att mina föräldrar gjorde det.

Det skulle dock förändras. När Mi var runt 12-13 hittade hon gitarren och sången och började skriva låtar.

– Då fattade jag att musik var något för mig med. Med åren har behovet av att ha musik i mitt liv bara växt och växt.

Vad har du för utgångspunkt musikaliskt?

Jag skapar musik för mitt eget välmående. Sen om folk vill lyssna och gillar det jag gör gör mig oerhört glad, men det är inte huvudorsaken till varför jag håller på.

Vad för slags känslor får du ut av att förmedla musiken?

– Alla slags känslor. Att fastna med gitarren i nån sorts trans är typ världens bästa känsla som gör mig sjukt glad. Musiken är också mitt sätt att uttrycka mig, min kanal för att bearbeta händelser och känslor. Tankar jag kanske har svårt att prata om kan jag istället skriva om. Och musiken ger mig lugn. Då jag känner mig stressad eller nere så mår jag alltid bättre av att kliva in i min egen värld och skapa musik.

Nämn en stor inspiration som kanske inte hörs så tydligt i musiken, men som likväl är viktig för dig och får dig att vilja skapa.

– Lite cheesy men naturen är en stor inspirationskälla. Jag vill måla upp en ljudbild av vidder i fjällen, stora karga vyer. Har bott flera år i fjällen vilket satt en svävande blå ton i mig. Men pratar vi rent musikaliskt så är jag väldigt inspirerad av Björk, Portishead och Bon Iver till exempel.

Har du själv några tankar kring det estetiska? Hur vill du att din musik ska framställas rent visuellt?

– Det visuella är väldigt viktigt tycker jag. Man ska kunna se hur musiken låter och få en känsla för artisten genom en bild eller ett omslag. Sen tycker jag det visuella är väldigt kul också och har gjort alla omslag själv, många av mina bilder är självporträtt och så vidare.

Lyssna på Mi von Ahns färska debutalbum här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA