37 färska skivor du bör kolla in

37 färska skivor du bör kolla in

Ariana Grande – Thank U, Next

Fansen har varit på helspänn. Instagrambilder har tokgillats och nu är redan Ariana Grande tillbaka med nytt album! En skiva som, förutom tidigare släppta Thank U, Next och 7 Rings, bär på några riktiga guldkorn. Eller vad sägs om NASA och Bad Idea?

Panda Bear – Buoys

I jämförelse med Noah Lennox tidigare solosläpp Panda Bear Meets The Grim Reaper är aktuella Buoys mycket mer jordnära och gestaltar ett tämligen naket musikaliskt uttryck. Visst finns de många elektroniska elementen kvar som fortfarande marinerar de mer traditionella musikaliska utloppen. Men inte alls på samma nivå som tidigare, då vissa spår totalt kunde dränkas av elektronikens aggressivt framträdande estetik. - Andreas Trella

Xiu Xiu – Girl With Basket Of Fruit

Inledande titelspåret känns som en pastors utläggning hög som ett hus på psykedeliska droger på ett rejv. Den tematiken går igen i flera spår där alternativ, obs väldigt alternativ, rock blandas med någon form av ambient. För det mesta är det som en medvetandeström där varje val avgjorts av slumpen. Vare sig det är att prata om rumpor, om att inte kunna sova eller snygga riff på en kontrabas som förställts till något helt annat. - Simon Lundberg

Yak – Pursuit Of Momentary Happiness

Pursuit Of Momentary Happiness känns något mer tyglad än föregångaren. Men det blir sällan tråkigt och Yak måste fortfarande ses som en av de brittiska öarnas mest intressanta rockkonstellationer. Må de aldrig slå sig till ro.

Solar – Things We Found, But Left Behind

Enligt utsago är Solars debutvinyl kulmen på tio års förberedelser i form av upphovsmännens diverse musikaliska eskapader i en uppsjö av genrer. Resultatet: musik som överskrider etiketter och istället påminner om framtidstänket hos artister som verkade för 50 år sedan. En sättning med synt och trummor, jovisst ligger det någonting i det. - Jesper Robild

Beast In Black – From Hell With Love

Där debuten Berserker från 2017 knockade andan ur lyssnaren med sin Judas Priest-liknande heavy metal är From Hell With Love mer av en mysig kärleksförklaring. Visst, gitarrerna tjuter, trummorna smattrar vilt och Yannis Papadopoulos falsettskrin avlöser varandra likt knytnävslag rakt in i reptilhjärnan. - Cecilia Wemgård

Bob Mould – Sunshine Rock

Snart 60 år gammal men den gamle Hüsker Dü-frontaren känns piggare än på länge. Albumet Sunshine Rock är som ett svar på Donald Trumps övertagande av makten. Mould vill försöka se ett ljus i mörkret och gör det med hjälp av ösig powerpop. För vänner av The Lemonheads, Dinosaur Jr och Big Star.

Get A Life – Our Band Could Be Your Life Or Debt

Gedigen slackerrock för vänner av Yuck, Beach Fossils och Pavement.

Andreas Söderström, Rickard Jäverling – Adelsö

Två gitarrer, enkla bakgrundsljud och vackra repetitiva melodier. Skivan är inspelad på Adelsö under två dagar med Mälaren som bakgrund och inspiration. Naturromantiskt och kargt på samma gång. Minimalistiskt i sitt anslag. Instrumentalmusik för dig som även diggar ovanstående herrars tidigare projekt som Dödens Dal och ASS.

Bergen – Bergen

Vad får du om du blandar Popsicle- med Broder Daniel-medlemmar? Bergen uppenbarligen. På debuten hörs mjuka poplåtar som även ger plats åt vackra ballader med Fleetwood Mac-vibbar. För vänner av The Plan, Franska Trion och Honungsvägen.

Hajk – Drama

Slick och glänsande pop från Norge. För vänner av Haim, Gundelach och Jonas Alaska.

Galactic – Already Ready Already

Bildades för 20 år sedan med planen att inte fastna i något fack. Men du kan kalla musiken svängig med New Orleans-ig funk i grunden. Princess Shaw sjunger soulen ur dig på Going Straight Crazy och det blir även psych-soulig stil med sångerskan Erica Falls på Touch Get Cut. För vänner av Amy Winehouse och Lettuce.

Mercury Rev – Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited

Ett förbisett mästerverk får nytt ljus. Orkester-pop-glada Mercury Rev tar hjälp av en rad fantastiska akter (Hope Sandoval, Suzanne Sundför, Phoebe Bridgers, Marissa Nadler, Lucinda Williams, Beth Orton, och så vidare) för att tackla The Delta Sweete (1968) på bästa sätt.

The Lemonheads – Varshons 2

Slackerrockarnas slackerrockare (med Evan Dando i fronten) skickar ut ett cover-album. Det är andra gången det sker och till den här fullängdaren tar man sig an låtar av akter som Gram Parsons, Yo La Tengo, Nick Cave, Lucinda Williams, Bevis Frond, John Prine och Jayhawks.

Rymden – Reflections And Odysseys

E.S.T. är av förklarliga skäl inget vi kommer att se igen. Men ur det kommer Rymden. Ett stort antal år efter att Esbjörn så tragiskt omkom är Dan och Magnus åter sugna att ta upp stafettpinnen, och de gör det tillsammans med jazzikonen Bugge Wesseltoft.

Anton Eger – AE

Den svensk/norske trumvirtuosen har vi hört de senaste åren som trummis i Phronesis. Men här, i eget namn, låter det annorlunda. Rytmiskt, jazzigt och en hel del electronica. För vänner av skivbolaget Warps mest dansiga akter.

Anthony Mills – Blue Collar Work Ethic

Anthony Mills hyllar sin hem-delstat Louisiana och gör det med rootsig och folkig soul. För vänner av Benjamin Booker, Marlon Williams och Albin Lee Meldau.

Saft – Allting Har Ett Slut

Ett av våra mest klassiska syntpopband följer upp Norrbacka. För vänner av OMD, Erasure och Yazoo.

Cass McCombs – Tip Of The Sphere

Singer-songwriterns nionde verk spelades in snabbt och smärtfritt i en och samma studio. Detta kan jämföras med flera föregånde album där Cass gärna har flängt runt till flera olika platser i processen. Resultatet är lite råare än vanligt. För vänner av Bill Callahan, Damien Jurado och Richard Swift.

Mavis Staples – Live In London

En legendar tar ton i London. Mavis Staples första livealbum på tio år spelades in under två dagar på London's Union Chapel För vänner av liveskivor, The Staple Singers och Bettye LaVette.

Jessica Pratt – Quiet Signs

För första gången någonsin tar Jessica Pratt sig an en ordentlig studio men musiken känns fortfarande hemmagjord, superäkta och innerlig. Sovrumspop för nattens första timmar och för vänner av Angel Olsen, Weyes Blood och Aldous Harding.

Mariam The Believer – String Variations EP

Sex spår som osar Mariam The Believer. Skivan blir till ett organsiskt monster då den har spelats in live tillsammans med en stråkkvartett. För vänner av Frida Hyvönen, Amanda Bergman och Alice Boman.

Health – Vol4 Slaves Of Fear

Noise-och-så-vidare-rockarna i Health fortsätter att blanda och ge. Deras senaste verk anses vara deras mest högljudda likväl eklektiska verk hittills. Lyssna och fascineras. För vänner av typ all form av alternativ som elektronisk rock som vågar tänja på gränser.

LCD Soundsystem – Electric Lady Sessions

Kort och gott ett livealbum av James Murphy och hans dansglada konstellation. För vänner av Hot Chip, !!! och The Rapture.

Said The Whale – Cascadia

Indierock och atmosfärisk folk från Vancouver. Det här är trions tredje album och första släppet på det eminenta bolaget Arts & Crafts. För vänner av The New Pornographers, Broken Social Scene och Arcade Fire.

AJ Tracey – AJ Tracey

Förmedlar mer än väl britternas lite ruffigare hiphop. Och så har han även hittat följare i form av Stormzy, Drake och Thirty Seconds To Mars. För vänner av Bonkaz, J Hus och Yungen.

August Burns Red – Phantom Sessions EP

Fullt ös med den matematiskt rockande Pensylvania-kvintetten. För vänner av The Ghost Inside, The Devil Wears Prada och Parkway Drive

Be Forest – Knocturne

Ibland skickar även Italien ur sig ytterst fin musik. I fallet Be Forest handlar det om darkwave som hypnotiserar och förenar sig med det mest spännande akterna vi hittar ur den stora massan av nya postpunk-band. För vänner av The Cure, Cocteau Twins och Slowdive.

Machineheart – People Change

Alternativ pop som blandar skönsång ala Lana Del Rey med The xx-minimalism. 

Meghan Train – The Love Train

Alla vet vem hon är. Alla vet att hon levererar kommersiell pop med attityd.

Pet Shop Boys – Agenda

Synträvarna är tillbaka med en EP full av syrliga kommentarer om samtiden.

Qveen Herby – EP 5

Ett R&B-geni med en perfekt röst både när det gäller att förmedla melodisk sång som toppspeedad rap. För vänner av Tommy Genesis, Tinashe och Angel Haze.

Sopor Aeternus & The Ensamble Of Shadows – Death And Flamingos

Dramatisk goth från veteraner. För vänner av Clan Of Xymox och London After Midnight.

Diverse Artister – Music Inspired By The Film Roma

Minst sagt stjärnspäckat soundtrack.

Ward Thomas – Restless Minds

En duo som bubblat upp ur den så kallade UK country-myllan. Poppigt och hängivet för vänner av tidiga Taylor Swift och Shawn Mendez.

Michael Chapman – True North

Gjorde sig ett namn på Yorkshires folk-scen 1967 och den här gitarristen anses numera som en av de mest unika singer-songwriters landet hävt ur sig. En person Thurston Moore, Steve Gunn, Ryley Walker och Meg Baird ser upp till.

Krister Linder – Across The Never

Krister Linder har tidigare gjort musik under namnen Chris Lancelot, Grace, Dive, Tupilaq, Yeti, Solaroid och Enter The Hunt. Efter att ha korats som vinnare för bästa filmmusik två år i rad på Stockholm International Film Festival beslöt sig Krister Linder för att sälja lägenhet och dra till USA. Här kommer resultatet i form av ett album fyllt med experimentell syntpop för vänner av Henric de la Cour och Kite.

Alla skivor i en och samma spellista? Det hittar du här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA