x

"Jag satsade 250 000 kronor på en musikvideo som aldrig visades"

"Jag satsade 250 000 kronor på en musikvideo som aldrig visades"

Indieskivbolaget Startracks fyller 25 år i år. Med akter som Refused, Florence Valentin, Fireside samt Vasas flora Och fauna har de skapat sig en given plats på den svenska musikhimlen. I vår artikelserie RESAN berättar nu grundaren Fredrik Holmgren om starka, fina och jobbiga upplevelser på vägen.

1994 – Startrec

– År 1994 hade jag kört skivbolaget och skivbutiken Chickenbrain Records i tio år. Jag hängde mycket i Umeå och sålde skivor och munkjackor under den här tiden. Det var så jag kom i kontakt med Refused och fick upp ögonen för scenen som fanns i Umeå. Det var så stort och mäktigt, sådan jävla energi kring alla banden och spelningarna. Jag bestämde mig på stört för att lägga ner allt och starta en helt ny label – Startrec. Jag fick dock inte registrera det namnet, så till slut fick det heta Startracks. Jag startade labeln för att jobba med Refused och första releasen är alltid något extra. 

1995 – En lyckad promo-kassett

– Inför Firesides andra album Do Not Tailgate bestämde jag och min distributör oss för att skicka ut promo-kassetter med några spår från albumet. Vi valde just kassetter eftersom det inte skulle gå att rippa något. Linda Skugge var en av dem som fick en kassett, hon nämnde Fireside i en krönika och direkt efter det hade vi sålt 10 000 exemplar. En annan kassett hamnade hos Johan Kugelberg på American Recordings. Detta ledde till att den amerikanska producenten Rick Rubin kom ombord och albumet gavs även ut på American Recordings. Riktigt lyckad promo-kassett, det där.

1997 – Startracks UK

– Ett tag var Startracks så pass stort att det faktiskt fanns en filial i London. Det var ett fantastiskt upplägg med distributionspartners över hela världen. Det fanns bra finansiering och stora planer. Fyra releaser kom ut som start: Loosegoats, Candysuck, J Church och Nine. Efter det var tanken att det skulle släppas ett tiotal releaser om året och vi hade ett stort bolag i merchandise-branschen som backade oss. Men sen blev det helt tyst. Efter ett tag kom det fram att ägaren lämnat både fru och barn och flytt landet för att gifta sig med en minderårig serbiska. Det tog några år att hämta sig från detta … Men det är historien om när Startracks hade ett kontor i London. 

2001 – 250 000 kronor på en musikvideo som aldrig visades

– 2001 skulle Kristofer Åström och bandet Hidden Truck in i studion för att under två dagar spela in några B-sidor till ett par singlar. Med ett flin levererade de istället ett helt album, Leaving Songs. Detta kom att släppas 68 dagar innan Northern Blues, ett galet upplägg som såklart inte funkade. Northern Blues är ett av de mest genomarbetade släppen på Startracks. Jag satsade verkligen allt där, gjorde till och med en musikvideo till All Lovers Hell för 250 000 kr som aldrig visades. 

2015 – Lotta Svärd

– Efter några år på halvfart så fick jag ett album i min hand. Jag älskade det från första lyssningen. Det fanns en stark historia och jag bestämde mig för att återaktivera bolaget och testa även fast jag kände att det var lite för smalt. Albumet var Släkt Med Lotta Svärd med Vasas Flora Och Fauna. Vi bokade en releasespelning på Scalateatern och höll tummarna för att det skulle dyka upp 50 personer. När vi slog upp dörrarna såg vi en kö på 600 personer och blev tvungna att låta folk vända. En otrolig start och ett otroligt band som hela tiden utmanar. Se bara på senaste releasen, Strandgut, ett album med hitsen översatta till tyska som nu går starkt i Tyskland. 

2019 – 25-årsfesten 

– 22 februari rivstartar vi 2019 med att fira mina 25 år som skivbolagsboss på Kägelbanan i Stockholm. 25 år – ett skivbolag. Åtta artister – två scener. Ni vill inte missa detta! (Kolla in eventet här)

MEST LÄST: 25 år gammal låt toppar hitlistorna i Japan – och ingen vet varför


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA