x

17 färska skivor du bör kolla in

17 färska skivor du bör kolla in

Veckans bästa dag är här! Fredag betyder inte bara helg, utan även New Music Friday.

Tami T – High Pitched And Moist

När Tami T, som gjort sig känd som en alternativ queerkraft inom syntpopvärlden, äntligen släpper debuten är det magiskt. Sprött, starkt, festligt, vackert, kul och gripande. Ja, fyll på med fler adjektiv, för helvete vilken resa det här är. - Simon Lundberg.

Hurula – Klass

Skivan är uppbyggd som ett museum över olika händelser, personer och platser i Hurulas uppväxt. Kärlek, missbruk och brottslighet är återkommande teman. Men berättelserna är vaga, långsamma och svåra att följa. Kanske gör minnena för ont för att visas upp nakna. Men de gör sig inte bättre gömda bakom drivor av reverb och en stålig, industriell och kall produktion. Det blir bara uddlös ångestpop. - Joel Larsson

Internet Friends – I Miss Your Dog (Really Good Dog) 

Här är ett band att hålla koll på. Med denna debut levererar Internet Friends inte bara årets hittills bästa albumtitel, de bevisar även att Göteborg fortsätter leverera landets bästa indiepop/rock. "Om The Strokes, Lily Allen och ABBA hade en orgy. Skulle deras fyra kärleksbarn bilda Internet Friends”, så beskrivs bandet på Spotify.

Candlemass – The Door To Doom

Doom, doom, doom och ännu mera doom. Vill du frossa i färsk men ändå genomklassisk doom metal är det hit du ska vända dig. Till bandet som i 35 år varit troget den genre som de dessutom ofta anges att en gång ha varit med om att definiera. - Amelie Schenström

Elina Ryd – Den Luft

Elina Ryd skapa poesi tonsatt med knivskarp, tidlös musik som ingen annan. På Den Luft fortsätter även samarbetet med Matti Ollikainen (Franska Trion), inte minst genom hennes fantastiska tolkning av Franska Trions låt Borta Med Vinden.

Sleaford Mods – Eton Alive

Minimalistisk elektronisk spoken-word-pseudo-hiphop. Så skulle man kunna beskriva übercoola nypunkarna Sleaford Mods senaste platta Eton Alive. Det är en väldigt arg skiva. Alltjämt sura vokalisten Jason Williamson raljerar på i ett halsbrytande tempo om – ja vad är det han pratar om egentligen? Jag har läst att musiken ska vara politiskt laddad. Det jag faktiskt hör är snarare mångordigt, symboltungt och svårpenetrerat. - Joel Alfred Larsson

Pom Poko – Birthday

Norsk discofierad artrock.

José González & The String Theory – Live In Europe

För den som tycker att José González röst och gitarr, hur vackra de än låter, erbjuder en lite enformig ljudbild blir det här samarbetet välkommet. Balansen mellan att skapa omväxling och att inte överarbeta är förstås svår att få till och resultatet varierar – “Some things change, some remain / Some will pass us unnoticed by”, för att citera ur Every Age, ett av spåren där samarbetet fungerar allra bäst. - Sara Karlsson

Julia Jacklin – Crushing

Den australiensiska indie-artisten är här med uppföljaren till debutalbumet Don’t Let the Kid Win. Crushing forstätter Jacklin leverera personliga texter inbäddade i en i perfekt mix av finstämt indie-singer songwriter sound och slarvig indierock. 

Fatboy – Diggin' The Scene

En mix av rockabilly i moll och Chris Isaak. Kul grej: albumet är inspelat i Kents legendariska studio Psykbunkern.

Ivory – Nirvana

Det är en mognare Ivory vi möter här. Han är inte längre ute efter att släppa feta bangers utan försöker vara mer finstämd och öppnar upp om personliga trauman. Även produktionen är mindre rå än tidigare. Den är mjuk, fylld av små detaljer med akustisk gitarr, smått utsvävande synt- och pianoslingor. - Morgan Storesund Skarin.

Peter Bjorn And John –  EPBJ 

EP:n EPBJ innehåller låtar inspelade under samma session som Peter Bjorn And Johns senaste album Darker Days, men visar upp en mycket mjukare och mer introsperktiv sida av bandet.

Claypool Lennon Delirium – South Of Reality

Sean Lennon (ja, The Beatles-legendens son) och Les Claypool, frontmannen i Primus lyckas leverera en perfekt mix av modern och samtidigt retrodoftande elektrisk psychedelia.

O.R.k – Ramagehead

Bandnamnet aningen mindre känt än personerna bakom musiken. Här hittar vi medlemmar från King Crimson, Purcupine Tree och System Of A Down. Progressiv rock med en touch av 90-talets grunge.

Bayonne – Drastic Measures

Grandios, drömsk och elektronisk pop för vänner av Beacon, Teen Daze och Tourist.

Martin Frawley – Undone At 31

Twerps-medlemmen serverar en stillsam och tidlöst vacker platta. Och ibland dyker en Moog in och sätter saker på sin spets.

James Yorkston – The Route To The Harmonium

Singer-songwriter-mästarens första soloverk på fyra år. En skiva helt inspelad av James Yorkston själv i den lilla skotska fiskebyn Cellardyke där han också lever och verkar. Allt är med andra ord exakt som sig bör.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Musik kan minska risken för demens


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA