x

21 färska skivor du bör kolla in

21 färska skivor du bör kolla in

Vånna Inget – Utopi 

Vem sa att punk inte kan vara vackert? Vånna Inget visar återigen hur det låter när man sätter kniven mot strupen och låter vemodet ta över. Bandet har under sin relativt korta karriär redan gett oss oförglömliga hits som Jag Ska Fly Tills Jag Hittar Hem och Allvar, och fastän Utopi inte går på samma snabba knockout som tidigare album är det minst lika genomtänkt och väl genomfört. - Gustav Påhlsson

 

Nadja Evelina - Vi?

Nadja Evelina har fattat ett modigt beslut och startat det egna skivbolaget Hjärtat. Vi? är alltså inte bara hennes första fullängdsalbum, utan också det första släppet i egen regi. Visionen med att bli independent var att kunna fatta kreativa beslut helt baserat på sin egen magkänsla och med facit i hand var det ett väldigt lyckat drag. Det var längesen svensk pop kändes så nära och träffsäkert sentimental att jag nickade igenkännande redan vid första genomlyssningen. - Frida Lindström 

 

This Is Head – X

Det har gått många år nu, många år sedan Malmö-gruppen This Is Head något oväntat gick och tog hem en P3 Guld-statyett. Det har också gått lång tid sedan de senast släppte ett album, fem år mer bestämt. Att de därför sprudlar av spelglädje på nya, instrumentala EP:n är inte konstigt alls. Och vem kan någonsin få nog av kraut-disco?

Bibio – Ribbons

Det är lite sådär lagom spretigt för att det inte ska sluta i en bekväm lägereldshistoria. Bibio blandar naiva och 70-talsvarma spår (The Art Of Living) med lo-fi:ig porrfunk (Before) och vi tilldelas en stor portion helt instrumentala passager. En orgie av stråkar och akustiska gitarrer. - Daniel Horn

Tacocat – This Mess Is A Place 

Indiepunkrock-kvartetten från Seattle inledde våren med singlarna Hologram och Grain Of Salt, och nu är det dags för tillhörande fullängdare. Med rikligt reverbade sånginsatser tacklar de ämnen som maktstrukturer, propaganda och utanförskap – allt ur sedvanlig feministisk synvinkel.

 

Cristina Quesada – Think I Heard A Rumour

Med Think I Heard A Rumour har Quesada och hennes musikaliske partner Joe Moore (The Perfect Kiss, The Yearning) skapat ett perfekt soundtrack till isglasslickande, nyförälskelser, promenader under prunkande körsbärsträd och alla andra underbara saker som traditionellt hör april-juni till. - Johan Jacobsson Franzén

 

Amon Amarth – Berserker 

När det gick inflation i vikingabetonad extremmetal passade Amon Amarth på att dränka sin musik i Iron Maiden-riff. Ett tilltag som blev smärtsamt påtagligt på konceptskivan Jomsviking (2016). Nu verkar dock balansen vara hyfsat återställd på Berserker där man dessutom lagt konceptskrivandet på hyllan till förmån för en spridd skur av historiska artefakter och renodlade myter. - Cecilia Wemgård

 

Wy – Softie

På sin andra platta har Malmö-duon – namnet Softie till trots – gått från att vara visksofta till att faktiskt trycka i lite mer. Det här är indie som liksom skär rakt igenom hjärtat på en och det är förbannat bra.

 

Protomartyr – No Passion All Technique

Dessa amerikaner är inte bara kända för utsökta liveprestationer, de älskas även för sitt sätt att fösa ut rå, rivig och helt igenom energisk postpunk som för tankarna till The Fall, Wire och en hel del Birthday Party. Nu släpps bandets fantastiska debut (kom ut 2012) på nytt fylld med extramaterial. Upptäck eller återupptäck, säger vi.

 

Kampfar – Ofidians Manifest

Gore och slask – reptiler, blod och exkrementer – som ändå lyckas med att ge ett sobert intryck, och till och med blir vackert i all sin förfärande gräslighet. Ett antal urstarka låtar, ett par kanske inte riktigt lika uppkäftiga, men helheten är ett manifest. - Amelie Schenström

 

Cherrie – OG (The mixtape)

Sveriges svalaste sångerska är tillbaka! Trots att hennes hyllade debut kom så sent som förra året och att hon sedan dess i princip varit ute och spelat nonstop har hon fått ur sig ett helt mixtape. På OG gästas hon dessutom av en rad fina namn som Lamix, Fricky, brorsan K27 och så nya stjärnskottet Jelassi.

 

Bad Religion – Age Of Unreason 

Det är typ 40 år sedan Bad Religion bildades i Los Angeles, så vid det här laget får man nog vara ärlig och säga att det är gubbpunk det handlar om. Men va spelar det för roll? Det blir ju inte dåligt bara för det. Age Of Unreason är bandets 17:e studioalbum och det första på sex år.

 

Schoolboy Q – Crash Talk

Till skillnad från 2016 års Blank Face verkar Q inte riktigt ansträngt sig – alls. Albumet innehåller ett par enkla försök till hits, med låtar som kopierar sina gästers sound slarvigt. Exempelvis Chopsticks där det låter som att Q rotat i Travis Scotts bortsållade skräphög för överblivna bangers. - Morgan Storesund Skarin

 

The Felice Brothers – Undress 

De två New York-bröderna Ian och James Felice har tillsammans med sina bandkollegor knåpat ihop sitt första album på tre år. Den här gången uppmanar de USA att ”klä av sig” och riktar sedan samma uppmaning till politikerna, Pentagon, Bank Of America och Frihetsgudinnan. Det är politiskt, det är ifrågasättande och det är reflekterande – paketerat och klart i en klassisk folkrockskrud.

 

Big Thief – U.F.O.F

Bandets frontare Adrianne Lenker har en mycket intressant bakgrund och hennes sånger har på ett eller annat sätt alltid behandlat minnen från hennes barndom som präglades av att födas in i en märklig religiös sekt i Indianapolis för att sedan flytta omkring till nya boenden. Sedan föddes ett intresse för UFO:n. Mycket mer av detta hittar du i vår färska intervju med bandet. Och missa nu för guds skull inte deras tredje fullängdare som är full av folkrock för vänner av Kevin Morby, Japanese Breakfast och Angel Olsen.

 

Vampire Weekend – Father Of The Bride 

Efter tre släppta dubbelsinglar och en drös positiva förhandsrecensioner är nu väntan över. Vampire Weekends fjärde fullängdare Father Of The Bride släpps idag och det tidigare så afropop-glada bandet, med Ezra Koenig i fronten, är under ständig utveckling. Det kommer du höra.

 

Vero – Saxophones and Danger Zones 

Med singlarna Virtue och Hello började trion Vero göra väsen av sig för två år sedan. Nu är det dags för det första släppet i lite längre form. På debut-EP:n blir det en salig blandning av allt och ingenting. Här och där är det både drömmigt och stökigt, tänk brittiskt 80-tal draget genom något tidsfilter så att det ändå lyckas dyka upp och passa in i vår samtid. Typ.

 

L7 – Scatter The Rats

Sugen på mer 80-talspunk från LA? Jamendåså! L7 återförenades 2014 efter ett 15 år långt uppehåll och nya albumet Scatter The Rats är deras första platta på 20 år. Sugen på lite extra kuriosa? Skivan släpps på Joan Jetts skivbolag.

 

Frank Carter & The Rattlesnakes - End Of Suffering

Om Frank och hans ormar får beskriva plattan själva säger de: A forty minute rock’n’rollercoaster of molten-hot bangers, scorched-soul ballads and grunge lullabies laced through with a lacerating lyrical honesty”. Det låter ju tufft i alla fall, det får man ge dem!

 

Kedr Livanskiy – Your Need

När lyssnade du på riktigt bra, samtida rysk musik senast? Precis. Sätt fart. Börja lyssna på Kedr redan idag, så slipper du känna dig utanför och ohipp. Det här är det nya svarta.

 

Varg – Sky City: Even In The Heart Of Heaven, Angels Can Still Feel Fear & Sky City: A Weak Heart To Break (Spit)

Jonas Rönnberg gör musik fortare än du hinner lyssna. De flesta album han släpper under pseudonymen Varg är dessutom väldigt långa, väldigt breda och väldigt djupa. Gränslösa, nästan. Och svåra att greppa. Som bottenlösa bollhav med svarta och silverglänsande bollar, lätt klibbiga av bastusvett och champagne. - Fredrik Franzén

LÄS OCKSÅ: Tinder lanserar ny funktion – underlättar festivalraggandet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA