x

NYBÖRJARGUIDEN – En räddning från eurodance och grunge

NYBÖRJARGUIDEN – En räddning från eurodance och grunge

Britpop är en musikgenre som formades i början av 90-talet. Den härstammar från Storbritannien och är en sammansmältning av orden ”british pop”. Britpoppen kan främst kategoriseras som en alternativ rock-genre som kombinerar element från 1960-talets populärmusik, samt punk- och glamrock från 70-talet. Genren kan även ofta inspireras av 80-talets indiepopscen genom musik, klädval och generell attityd. Britpoppen har därav en mycket stark tendens att projicera en stark känsla av vördnad för äldre brittisk populärmusik.

Genren tog form då en viss del av en ungdomsgeneration tyckte den brittiska populärmusiken stagnerat. Detta främst beroende på den våg av elektronisk musik som tagit ett järngrepp kring landets musikscen, men misslyckats med att slå igenom på en bredare front. Istället var det främst eurodance och den oerhört starka amerikanska grungen som tagit dominans över världens topplistor. Britpop kan så sätt ses som en stark reaktion mot det då rådande musikklimatet. Britpopartister som exempelvis Suede men framför allt Blur vände sig direkt mot den rådande amerikaniseringen och såg det som sin uppgift att marknadsföra och ge slagkraft till genuin brittisk populärmusik.

Många definierar just Blurs andra studioalbum Modern Life Is Rubbish från 1993 som världens första riktiga britpop-album och det dröjde inte länge innan de blivit Storbritanniens största band. Denna position togs dock snart över av Oasis, vars genombrott med skivorna Definitely Maybe och (What's The Story) Morning Glory? gav britpoppen två framträdande ansikten utåt i de ständigt kontroversiella bröderna Liam och Noel Gallagher. Därefter följde en lång kamp både genom och bakom media där Oasis och Blur slogs om platsen som Storbritanniens främst framträdande och mest genuina band. Detta kallades för ”The battle of britpop” av den brittiska pressen. 

Trots att flertal britpop-artister fortfarande är aktiva ansågs genren dö i samband när Oasis släppte sitt tredje album Be Here Now 1997. Detta trots att de för första gången lockade mycket positiva recensioner och ytterst bra säljsiffror. Men snart blev skivan utsatt för hård kritik från musikkritiker, skivköpare och till och med Noel Gallagher själv för albumets överproducerade och uppblåsta ljud. Den framstående engelska författaren och musikjournalisten Jon Savage fastslog att det var just detta album som definierade det ögonblick då britpoppen dog. Blur avstod dessutom själva helt från britpopstämpeln med sitt självbetitlade femte album från samma år, som mer lutade sig mot amerikanska lo-fi-influenser. Britpopikoner kom att genomgå en kris och sökte förändring. Det vill säga transformerade sin musik till något som inte längre behövde kategoriseras inom den döende genren.  

Några artister som främst brukar förknippas med britpop är Oasis, Blur, Suede och Pulp.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA