x

LISTA: Här är Bruce Springsteens bästa album

LISTA: Här är Bruce Springsteens bästa album

Frågan vi ställde till GAFFAs läsare: Vilket är Bruce Springsteens bästa album? Och jisses vad det röstades och tycktes till!

Nu har vi så ett resultat och högst upp hittar ni några riktiga gamla klassiker, som sig bör. Det ska sägas att det är oerhört jämnt mellan ettan Darkness On The The Edge Of Town och Born To Run, men till slut knep det sorgsna mästerverket från 1978 förstaplatsen.

Darkness On The The Edge Of Town var det första albumet efter att Springsteen löst en lång tvist med sitt skivbolag. Till skillnad från den livsbejakande fullängdaren Born To Run innehåller Darkness On The Edge Of Town mörka och dystra skildringar av bland annat Springsteens förhållande till sin far. Givna exempel är spåren Adam Raised A Cain och Factory.

När det gäller låtordningen på den ursprungliga LP:n fortsatte Springsteen sin "fyra hörn"-modell från Born To Run. Låtarna i början på varje sida (Badlands, The Promised Land) var brutala rop för att övervinna omständigheter, medan låtarna som slutar varje sida (Racing In The Street, Darkness On The Edge Of Town) var sorgsna sånger där allt hopp försvunnit.

Albumet sålde sämre än föregångaren, även om det inte sålde dåligt, men en femteplats på Billboards albumlista blev slutresultatet. Med det sagt misslyckades Bruce Springsteen med att få fram någon riktig hitsingel. Prove It All Night nådde som bäst 33:e plats på singellistan och Badlands 42:a. Men skivan är i många fall fansens nummer ett, så även här, och Badlands är fortfarande en stabil livefavorit.

Topp tio Bruce Springsteen-album – om GAFFAs läsare får bestämma:

1. Darkness On The Edge Of Town – 21,13 %

2. Born To Run – 20,81 %

3. The River – 15,48 %

4. Born In The USA – 10,32 %

5. Nebraska – 8,71 %

6. The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle – 4,35 %

7. The Rising – 3,87 %

8. Tunnel Of Love – 3,71 %

9. The Ghost Of Tom Joad – 3,55 %

10. Greetings From Asbury Park, NY – 2,74 %

LISTA: The Guardian listar Bruce Springsteens album – från bäst till sämst


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA