x

BÄST JUST NU: Landsvägsmusik med starka Thåström-vibbar

BÄST JUST NU: Landsvägsmusik med starka Thåström-vibbar

Klart det alltid är skönast att stå på egna meriter – och det klarar Skånebaserade Korphult-artisten Niki Ivan Kempinski utan besvär – men det är omöjligt att inte lyfta fram likheterna med Pimme. Suktar du efter mer musik präglad av en lika innerlig röst och självreflekterande livsberättelser fulla av karaktärer? 

Ivan Kempiniski sysslar med singer-songwriter/blues/country/rock, präglad av varierade arrangemang i olika känslolägen. På senaste plattan Flygväsen sticker den något rivigare Varken Mer Eller Mindre ut som ett exempel på när låtskrivarens uttryck, inklusive sången, är som mest eget.

Baktaktsgitarren ger en upplyftande känsla med stark landsvägskänsla – ett av albumets många soundtrack till att vara på väg, till att alltid vilja ha mer – men ändå inte. Texten med sina metaforhöljda anekdoter är lika skarp som obegriplig på ett manér som skulle kunna jämföras med Kjell Höglund. Det är änglar, älvor, näckrosor och poeter; David Lynch, Robin Hood, Himalaya och Cleopatras lugg. När du har tolkat färdigt är det bara att utforska vidare i katalogen.

Lyssna här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA