x

Årets bästa enligt Andreas Trella

Årets bästa enligt Andreas Trella

Årets Bästa Album, plats 10 – 1

10. Teebs Anicca

9. Jamila Woods Legacy! Legacy!

8. Black Marble Bigger Than Life

7. A Winged Victory For The Sullen – The Undivided Five

6. The Comet Is Coming – The Afterlife

 

5. Tim Heidecker What The Brokenhearted Do...

Den professionella lustigkurren Tim Heidecker skapar helt oväntat en platta där samtliga spår handlar om att göra slut, förlorad kärlek, brustna hjärtan och allt annat som i allmänhet kan göra kärleken så rent av livsfarligt förgiftande. Men till och med mer oväntat än tematiken – då herr Heidecker själv befinner sig i ett stabilt förhållande – är hur förbannat bra denna simplistiska skapelse är. Genom en minimerad produktion som landar någonstans mellan Bruce Springsteen och Randy Newman skapar den alternativa komikens okrönta konung ett album som är otroligt träffsäkert och rent ut sagt briljant. Med genialt simpla texter som gifter sig med melodier och en instrumentering omöjlig att inte påverkas av skapas ett sannerligen hjärtskärande och samtidigt värmande album där samtliga låtar har något att ge.

 

4. Sharon Van Etten Remind Me Tomorrow

Sharon Van Etten återvänder med ett minst sagt brusade album som resonerar kring dysfunktionella relationer och dåliga vanor på ett oerhört påverkande vis. En konstnärlig och energisk samling hänförande alster som ger den musikaliska kreativiteten ett uttrycksfönster som sannerligen är indragande. En vibrerande och omslutande musikalitet marineras perfekt med Van Ettens poetiskt predikande stämma om allt och ingenting. Fantastiskt snyggt och välutvecklat album som icke får missas.

 

3. Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell!

Norman Fucking Rockwell! osar sannerligen av Del Reys fuktigt romantiska texter och toner till en så djupt penetrerande nivå att det är omöjligt att inte bli helt hänförd av denna otroliga individs musikaliska kapacitet och textuella fingertoppskänsla. En platta där skitiga texter om kärlek, sårbarhet och längtan vaggas av en rökigt retrospektiv änglaröst. En plattan som rör en till tårar där framförallt låten Venice Bitch besitter något utöver det vanliga som ömsint misshandlar min själ på bästa möjliga vis.

 

2. RammsteinRAMMSTEIN

En sann välsignelse till självbetitlad neue deutsche härte-koloss och en platta som genomborrat hela året. Genom en perfekt kombination av textuell briljans och musikalisk brutalitet skapar Rammstein ett fantastiskt djupsint och hårt album som aldrig blir tråkigt att lyssna på. Från det inledande tunga eposet Deutschland om de tunga skuldkänslor och konflikten bakom Förbundsrepubliken Tysklands nationalism till exempelvis Weit Wegs grandiost melodiska och syntdrivna storhet finns en enhetlig dynamik som skapar en florerande frodighet av industriell metal när den är som bäst.

 

1. Nick Cave & The Bad Seeds – Ghosteen

Årets bästa album är även Nick Caves absolut personligaste släpp någonsin. Något som blir så påtagligt starkt att man både älskar och något fruktar detta sanna mästerverk och den totala utsöndring av misströstan som skapats genom en perfekt kombination av poetiskt gripande texter, den perfekta fraseringen samt en totalt omslutande instrumentering. 

Den genomborrande sorgen och drypande förtvivlan som dessa elva spår utsöndrar är ytterst smärtsam och nästintill obehaglig att ta sig igenom. Detta framför allt om man inte är på humör att bli berörd och påmind om det förmodligen värsta som finns med detta förtappade jordeliv. Något som vi alla – förr eller senare – måste ta oss igenom. Att förlora någon som står en nära. Någon som du inte vet hur du själv ska kunna leva utan. Och Cave blottar sin själ totalt genom denna fenomenala skapelse som berör och påvisar ett oändligt djup man icke kunde finna någon annanstans detta årtiondets sista av år.

 

Årets Bästa Live-Upplevelser:

3. Gojira, Gröna Lund, 25 juni

En kirurgisk teknikalitet och mörbultande aggressivitet skapar den kanske bästa konsertupplevelsen som hittills åstadkommits på den något bespottade Gröna Lund-scenen. Kidsen i publiken håller inget tillbaka, vilket skapar en fantastisk synergi mellan både band och åskådare denna minst sagt explosiva sommarafton i juni.

 

2. Rammstein, Stockholm Stadion, 14 augusti

En händelse omöjlig att glömma. Rammstein bjuder på en fläckfri ljudbild tillsammans med den förmodligen mest imponerande scenen som någonsin har skådats på svenskmark. Ett audiovisuellt spektakel av världsklass som överträffar det mesta man idag kan få ynnesten att uppleva.

 

1. 1900, Orionteatern, 5 - 13 januari

Poetiskt och filosofiskt engagerande utan att yttra några ord förutom de skrapiga inspelningar som då och då får läcka in mellan och under vissa låtar skapar Christian Gabel tillsammans med sitt förträffliga 1900 en sann produkt av kreativitetens epicentrum. Ren och skinande perfektion. Genialt. Att man kan få uppleva såna här saker är en sann gåva som gör att man blir påmind om att det faktiskt är värt att existera. Storslaget. Magnifikt. Otroligt. Bäst. Mer. Tack.

 

Årets Bästa Musikvideor:

5. FKA TWIGSHome With You

4. Salvatore Ganacci – Horse

3. Thom Yorke – Last I Heard (…He Was Circling The Drain)

2. Max Cooper – Repetition

1. Rammstein – Deutschland

 

Årets Bästa Album, Plats 11 - 20

11. Panda BearBouys

12. Weval – The Weight 

13. VagabonVagabon

14. Vanashing Twin – The Age Of Immunology

15. Thom Yorke – ANIMA 

16. DeerhunterWhy Hasn't Everything Already Disappeared?

17. FKA TwigsMagdalene

18. The Flaming LipsKing's Mouth

19. ToolFear Inoculum

20. Girl BandThe Talkies

 

Ett härligt urval av årets bästa låtar i en kompatibel spellista:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA