x

2019 ÅRS BÄSTA ALBUM: Plats 20 – 11

2019 ÅRS BÄSTA ALBUM: Plats 20 – 11

Det är återigen dags att sammanfatta ett albumår. 30 album som fastnade på vägen. 30 album som stannade kvar.

Kolla in plats 30 till 21 här.

20. Numenorean – Adore

Mörkt och grymt, hårt och vackert, fyllt av smärta och ångest. Med drag av shoegazing black metal men också tunga spår av rånorsk svartmetall och brittisk metalcore. Under albumets gång tumlar känslorna fram och tillbaka mellan ren desperation och ett uns av hoppfullhet. Det smärtar att lyssna, smärtar gott. (AS)

19. Matana Roberts – Coin Coin Chapter Four: Memphis

Kompositören/altsaxofonisten Matana Roberts albumserie Coin Coin har ”mycket att göra med berättelser och människor från [hennes] släkthistoria”. Liksom sina föregångare är det här ett sensationellt verk. Matanas sätt att smälta samman frijazz, blues, folk, spirituals, poesi och nästan GY!BE-aktiga stämningar med narrativ kring amerikansk överlevnad är helt unikt. (JJF)

18. Jamila Woods – Legacy! Legacy!

Debuten HEAVN från förra året visade att Jamila Woods var en kompetent låtskrivare av såväl pop som R&B. På Legacy! Legacy! tar hon flera steg upp med ett album som täcker in stora delar av USA:s och Chicagos urbana kulturhistoria. Albumet är tilltalande, komplext och skriver in Woods på listan intill sina hyllade idoler. (MSS)

17. Solange – When I Get Home

When I Get Home är en samling embryon till låtar som hakar i varandra och skapar ett jazzigt flöde. Det är till en början svårt att ta in, ingenting känns som faktisk musik utan ett jam av idéer. Men snart växer de små detaljerna och får ta plats i medvetandet. Du lär dig att njuta av varje liten beståndsdel och hur de vackert följer varandra. (MSS)

16. Horndal – Remains

Horndals debut-LP Remains är en stenhård uppvisning i hardcore. Där den föregående Albini-producerade EP:n var rå och dånande är den egenproducerade Remains lite mer krispig och metal i soundet. Men med Horndals effektiva låtskriveri faller de ändå aldrig i metal-fällan. Det är arg punk och uppfinningsrik hardcore som blandar in sludge och tyngd. (MS)

15. Little Simz – Grey Area

På ett lekfullt basbaserat beat med lekande jazzflöjter som ljuder i bakgrunden slänger Simbi Ajikawo, eller Little Simz, ur sig ärliga och orädda rhymes på ett imponerande vis. Det skapar en intressant kombination av sårbarhet och ostoppbar självkänsla. Grey Area är ett brett album med många influenser – från jazz och soul till grime och indie. (SL)

14. Bon Iver – i,i 

Ibland låter det som att man har tagit en låt som Skinny Love och låtit artister ta inspiration från William Basinskis Disintegration Loops; en manuell nedbrytning av Justin Vernons egentliga musikaliska fallenheter. Det som händer med melodierna när de mals ner ihop är obeskrivligt. Det första en hör i form av konventionell sång på iMi är obegripligt och utan synligt mål, samtidigt som det lämnar en mållös. (JSi)

13. Boy Harsher – Careful

Jae Matthews och August Muller från den sömniga collegestaden Northampton, Massachusetts gör coldwave när den är som bäst. Mer avskalad, kallare och ”renare” än den bespottade släktingen synthwave, samtidigt som de båda delar rötterna i det depraverade, smutsiga 80-talets Los Angeles. Careful är duons hittills bästa och mest dynamiska platta. (AB)

12. Bat For Lashes – Lost Girls

Öppningsspåret Kids In The Dark sätter med atmosfäriska syntar och gothiga gitarrslingor tonen för detta alster av romantisk 80-talspop med mörka undertoner. Det är musik som frammanar levande bilder; inte minst av bilar som glider genom Los Angeles-öknen om nätterna, det är lätt att se scener ur såväl Drive som Lost Highway framför sig. (JSö)

11. Tami T – High Pitched And Moist

Det är ofta minimalistiskt med väl valda loopar och elektroniska ljud. Det ackompanjeras också ofta av en sval bas som kommer in genom halva låten. Som drömska sagoslott och något hårt industriellt som går hand i hand. Syntslingorna är sjukt snygga i sin intelligenta uppbyggnad inspirerad av 1980-talets TV-spel blandat med tidiga The Knife. (SL)

Kolla in plats 10 till 1 här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA