x

"Vi tycker ordet beskriver både oss och albumet bra"

"Vi tycker ordet beskriver både oss och albumet bra"

Det hela började med en tweet som Tilde Hansen skrev: “Någon som vill/känner någon som vill spela i band tsm med en basist och en sångare som inte spelat i band på 1 år och dör av tristess?? :))” Elias Mahfoud svarade enligt egen utsago snabbt som fan: “Jag är så sjukt på!” och på den vägen var det. 

– Vi träffades alla tre några veckor senare och Elias nämnde en trummis (Edvin Arleskär) som han kände. Ytterligare några veckor senare satt vi i en replokal och hade skrivit vår första singel Desire.

Där någonstans skapades indiekonstellationen Steve Buscemi's Dreamy Eyes, som förutom ovanstående tre personer även bärs upp av Siri Sjöberg.

Nu albumdebuterar ni. Vad har varit den största utmaningen med att sätta ihop ett helt album? 

– Största utmaningen har nog varit tid och pengar. Vi är ju varken rika på pengar eller tid på grund av olika anledningar som “att vara student” och “ungdom”. Albumet spelade vi in på Svenska Grammofonstudion i Göteborg och vill man åka “långt” hemifrån och få tillgång till en proffsstudio och proffsproducent så får man betala vad det kostar. Men det har det verkligen varit värt! 

Vad har ni för utgångspunkt musikaliskt? 

– Vår EP Four Waters var ganska lugn och i vår mening deppig eller low key så den här gången var vi överens om att göra något med mer drag och pepp. Vi har behållit en ganska allvarsam ton i texterna på albumet men melodierna och det instrumentala ville vi hålla lättsamt och peppigt. 

Är det nån särskild del av Sweetie som ni känner extra för?

– Alla har såklart sina egna favoriter bland congas, riff, stämmor och så vidare men det är supersvårt att bara välja en. Vi är framför allt supernöjda med produktionen av alla låtar. Eftersom hela bandet var på plats i studion under all inspelning har vi kunnat komma på tillägg och nya idéer på plats, vilket har varit väldigt roligt. Att jobba tillsammans med masterproducer Emil Aspegren har också underlättat.

Hur gick tankarna kring albumtiteln? 

Det började med ordvitsen “Eyes eyes baby” på grund av obvious reasons och slutade med Sweetie. Vi tycker ordet beskriver både oss och albumet bra. 

Har ni annars några tankar kring det estetiska? Hur vill ni att er musik ska framställas rent visuellt? 

– Efter att flera gånger fått höra att vi är “lite 80-tal” har vi nu börjar anamma det. Vi tänker ABBA, färgglatt, Dirty Dancing, klatschigt och syntigt. 

Nämn en stor inspiration som kanske inte hörs så tydligt i musiken, men som likväl är viktig för er och får er att vilja skapa.

– Vi har haft turen att få lära känna många fantastiska personer genom bandet. Att få hänga med andra kreativa personer, gå på spelningar och kolla roliga Youtube-klipp ger oss inspiration. Det politiska läget i världen är också något som, även om det suger, får en att vilja förändra och göra nåt bra. Trots att det är väldigt mycket skit som pågår runt om i världen så finns det ett otroligt stort engagemang, främst bland yngre generationer, som kämpar emot och tar aktion, vilket för oss är väldigt inspirerande.

LÄS OCKSÅ: 21 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA