x

Spotify skapar skräddarsydda spellistor för husdjur – men vem bryr sig?

Spotify skapar skräddarsydda spellistor för husdjur – men vem bryr sig?

Nu kommer tillfället då du verkligen kan lära känna ditt husdjur och få till dig dess musiksmak. Spotify har lanserat en tjänst där du genom några få knapptryckningar och val får serverat en lista som ska passa både dig och din bästa vän.

Jag har tagit mitt journalistiska ansvar och testat tjänsten på min katt Vera. En varelse som är något apatisk, snäll men trött. Ibland mer hund än en katt då hon har nån slags idé om att göra husse till lags.

Nåväl, en skräddarsydd spellista ordnades och here we go, let the fun begin!

Testet inleds med en chock

Det är spännande. Jag må tycka att jag emellanåt kan ha en obskyr musiksmak men faktum är att jag aldrig har hört talas om de två första låtarna som inleder den här listan. En artist vid namn Reckonwrong går igång. Det är släpigt, det är ett hemmabygge. Han låter oerhört brittisk. Vera reagerar här genom att börja leka med en decimeter-lång pappersbit utriven från ett kuvert. Det ska sägas att Vera ALDRIG leker, så vad vi har är en ytterst spännande start på det här testet. Mitt i Reckonwrongs släpiga take på indiepop går min katt bananas och fortsätter så även in på den andra låten Event Horizon med Ethan Gruska. Spår tre är den mycket fina och lugna Bobby av (Sandy) Alex G. Här märker jag en tydlig förändring, Veras frenesi mattas av, hon ska nu åter gå tillbaka till sitt normala mode.

Intresset för mat tar över

Sex låtar in och Amasons Marry Me Just For Fun går på. Vera må vara kvar i köket där musiken spelas, men intresset till musiken (om det nu ens fanns nåt från början) är lika med noll. Nu sitter hon mest vid sin matskål och tittar manande på mig. Där finns mat, men torrfodret är påfyllt på morgonen och nu är det kväll. Hon föraktar torrfoder som har stått framme i mer än fem timmar. I vanlig ordning pratar jag med henne (som om hon nu ens skulle bry sig) att hon har mat och att hon får äta den först innan jag fyller på. Ungefär som när min mamma sa att jag redan har massa skivor: "du kan väl lyssna på dem först innan du köper fler?".

Klubbmusik och apati

Elva låtar in i listan och vi får lite “klubbigare” musik som bryter av mot allt det dova och snooziga. Det är som att Spotify i övrigt har bestämt sig för att min katt älskar allt av lugn med anledning av sin apatiska approach. Nåväl, Sigrid och Basic går på. Refrängen är snärtig, men vid samma tidpunkt har Vera satt sig vid dörren. Hon vill förmodligen ut och avföra sig efter att hon med en stor suck har fått nöja sig med fem timmar gammal torrfoder. Och det här testet har falerat totalt.

Sammanfattning

Visst är det kul med skräddarsydda spellistor men frågan är hur många mer än matte/husse som egentligen bryr sig. En kompis till mig menar på att hundar gillar reggae och katter bryr sig inte ett skit. Han har fömodligen rätt.

Testa själv här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA