x

"Jag får en hel del kritik för mina politiska ståndpunkter" – intervju med Dua Lipa

"Jag får en hel del kritik för mina politiska ståndpunkter" – intervju med Dua Lipa

Dua Lipas andra album, Future Nostalgia, har potential att cementera hennes status som internationell superstjärna. GAFFA pratar med en artist som ser en anledning att vara både feel good och öppet politisk.

Fullängdaren Future Nostalgia släpptes en vecka tidigare än planerat. Detta annonserade popsensationen i en tårfylld video på sociala medier: ”Jag hoppas den kommer att bringa er lite glädje.” I en recension av Lady Gagas efterlängtade comebacksingel Stupid Love skrev en kritiker att låten "fyllde ett tomrum i vår dystra tid” och tillade att den enda artisten som når Lady Gagas nivå just nu är Dua Lipa. Recensenten skrev också att hennes musik är ”stor, ljus och med känslorna utanpå. Det finns en aptit efter det här sprudlande soundet.” 

Lipa drar efter andan när hon hör om Gaga-recensionen. Hon ser glad ut, kanske även en smula chockad och förskräckt – vilket inte verkar falla henne naturligt. 

Jämförelsen av de två sångerskorna är förståelig. Lipas självbetitlade debutalbum belönades med två Grammys och inspirerade miljoner med dess fräcka outtröttliga kraft. På det nyutgivna albumet strävar hon mot ännu högre höjder. Och likt Gaga, när hon är som bäst, så är det musik som ger endorfiner. 

– För mig måste det alltid finnas ett lyckligt slut, på ett eller annat vis.

Vi träffas i en tid då vi visste att Coronaviruset var på väg att bli något mycket allvarligt, men då vi fortfarande hade möjlighet att träffas face to face. En armbågs-bump och en kopp te på en klubb i London senare så är snacket igång. Dua Lipa har en distinkt hes röst, en baggy tröja och en enorm skinnjacka – som i stort sett tar upp en hel plats för sig själv. Hon har en Keith Haring-figur tatuerad på vardera tumme. En annan tatuering föreställer orden ”This means nothing”.

Allt kommer från uppväxten 

År 1992 lämnade hennes kosovoalbanska föräldrar det krigshärjade landet för London. Där föddes Dua Lipa tre år senare. De återvände en kort tid till Balkan, men kom snabbt tillbaka till London där Lipa efter ett antal år och diverse jobb blev en globalt känd popstjärna. Hon är en blandning av sitt förflutna och sin framtid, av det personliga och det öppet politiska. En person som skriver euforisk musik, som hennes singel Physical, som har en video där temat är en orgasm. Och hon använde samtidigt sin plattform för att stötta den brittiske vänsterpolitikern Jeremy Corbyn, som själv misslyckades med att mobilisera sina väljare.

– Jag växte upp med föräldrar som var väldigt öppensinnade. 

Så det liv de levde påverkade ditt förhållande till politik? 

– Absolut! Allt jag pratar om är påverkat av min uppväxt. Jag såg mina föräldrar anpassa sig i så många situationer, uppfostra en familj, jonglera flera jobb och samtidigt gå på universitetet om kvällarna … Jag såg dem offra så mycket. Jag förstår också hur lyckligt lottad jag är som har ett brittiskt pass och att jag kom tillbaka till London.  

Hon pausar ett ögonblick och verkar märkbart tagen. 

– Jag är bara så ledsen över att kommande generationer kanske inte får möjlighet att göra just det. Det krossar verkligen mitt hjärta att jag inte kommer att få se unga människor accepteras med samma öppna armar, som jag. På grund av stängda gränser. På grund av flyktingsituationen. Ingen lämnar sitt hem om det absolut inte är nödvändigt, om det inte är för att fly en humanitär katastrof. Det är hjärtskärande, så jag uppmanar människor till att göra det som i mina ögon är det rätta att göra. 

Corbyn hade många högljudda meningsmotståndare under den senaste valkampanjen. 

– Jag förstår mycket väl när folk säger att de inte kan stödja en viss ledare, men det handlar mer om värderingarna som presenteras i vissa partier. 

Hon slöt även upp bakom den amerikanska politikern Bernie Sanders. 

– Jag försöker knuffa saker ett steg i rätt riktning. Jag får en hel del kritik för mina politiska ståndpunkter, men jag vill ha en värld där vi inte behöver vara rädda för att vara oss själva och jag kommer att fortsätta kämpa för det, även om folk har en massa saker att säga om det. 

Cancel culture 

Det måste vara utmattande att vara popstjärna 2020. Bara en felformulerad tweet kan slå tillbaka hårt. När sociala medier-krigare är ute efter att stoppa din karriär och uppmanar till vad man kallar ”cancel culture”. Lipa har själv upplevt sådana situationer. Bland annat när hashtaggen ”#dualipaisoverparty” poppade upp på sociala medier efter att hon filmats vid ett besök på en strippklubb, efter utdelningen av The Grammys i januari. Hon ler.

– Jag menar, ”cancel culture” är … intressant, säger hon och pausar. 

– Artister är människor, du vet. Vi lär oss av våra misstag och ber om ursäkt när det behövs. Men om jag står för mina handlingar så ser jag ingen anledning att be om ursäkt.

Det kom inget uttalande efter videon från strippklubben. 

– Jag gör aldrig något för att vara elak eller nedlåtande. Jag försöker att göra allt med goda avsikter och om mina handlingar missuppfattas så ber jag om ursäkt. Men jag kan inte leva mitt liv med rädsla över att folk vill hänga mig för minsta lilla.

Det var till exempel en skvallerblaska som försökte få bilder på Lipa under en fest där hon, håll i er, drack alkohol. Hon himlar med ögonen. Hade hon fått den här sortens uppmärksamhet om hon var en manlig popstjärna?

– Man granskar manliga popstjärnor mycket mindre, säger hon och höjer ögonbrynen. Kanske är vi roligare att skriva om? 

Varför tror du att det är så? 

– Jag vet inte, men sättet kvinnor beskrivs på i förhållande till män är lite så: ”hon har shorts på sig. Hon visar verkligen upp sina ben!” Jag känner bara att jag är här för att jag gör musik, men när folk skriver artiklar om mig på det viset så berövar de mig på min talang och gör mig till en sak. Ett objekt. Och folk gillar att göra kvinnor till objekt. 

Ämnet för oss vidare till ett av Future Nostalgias mest fascinerande spår, Boys, Will Be Boys, ett peppigt slutspår som tar upp både mansplaining och ett existentiellt hot. Det är ett starkt, för att inte säga otroligt catchy spår, med en showig melodi. Vad vill hon uppnå med den låten? 

– Ett samtal, säger hon med samma lugn som en politiker. 

– För det här är verkliga saker jag har upplevt. Att komma hem från skolan och vara så rädd för pojkarna att man har nycklarna redo mellan knogarna. Vi har ständigt anpassat oss och ändrat vårt beteende för att inte bli trakasserade. Täckt våra kroppar så pojkar inte ska kommentera dem. Redan från barnsben får vi höra att sättet pojkar behandlar oss på är helt normalt. Som pussleken. Flickor är rädda för att bli kyssta av pojkar. Du springer undan för att du inte vill bli kysst. Du skrattar, för att det är obekvämt. Du är fucking sju år gammal och det finns ingen lärare som gör något för det är ”bara” en lek. Det är svårt att förändra dina handlingar och reaktionsmönster när du först fått ställa om din hjärna till att acceptera. Men om vi öppnar upp för samtal om det här i skolorna så skulle det verkligen göra stor skillnad i vårt samhälle. 

Lipa har själv inte blivit sexuellt trakasserad inom musikbranschen. 

– Med tiden har jag kanske byggt upp den här ”don’t fuck with me”-attityden, säger hon och rycker på axlarna. 

Asociala medier 

Få artister är större än henne just nu. År 2017 hade Dua Lipa fler streams än Beyoncé i Storbritannien, men när samtalet leds in på hennes andra album är hon inte så självsäker som man kan förvänta sig av någon med samma framgångar. När vi pratar om hur hon känner innan hon släpper ny musik, erkänner hon: 

– Online-kritik kan få dig att känna dig som att du inte är tillräckligt bra, så jag blir nervös. 

Jag tycker det känns lite oväntat. New Rules har streamats över en miljard gånger. Hur kan hon inte känna att hon är bra nog? Sedan tänker jag på att hon inte längre är på Twitter – förutom inlägg från hennes management. 

– Det kändes som en grogrund för hat och det hindrade mig från att vara stolt över mina prestationer. Istället för att känna att något var fantastiskt så fick det mig att känna att jag inte förtjänade det.

Det är sorgligt, eller hur? Lipa är 24 år och har hoppat av en sociala medie-plattform där många från hennes generation växer upp. 

– Det är en stor skam för mig. Men vi måste ta hand om vår mentala hälsa. Jag önskar att företagen bakom de sociala medierna kunde skapa mer trygga rum.

Med det sagt, så finns en förväntan från dagens fans att deras hjälte ska vara tillgänglig. 

– Kanske borde de själva ta ett steg bort från sociala medier. Även om de inte varit med om det allra mest negativa, så har mitt råd till de fans som känner en viss ångest alltid varit att ta ett steg tillbaka. Jag tror att det var nödvändigt för mig. 

“Vi behöver låtar som hjälper oss komma ur sängen”

Artister, och särskilt artister som Dua Lipa har en nyckelroll just nu. Hon brukade skriva om hjärtesorg, för det låg nära till hands men hon insåg att det inte nödvändigtvis var det hon eller alla andra behövde. 

– Speciellt i tider som dessa, säger hon.  

Faktum är att Lipas låt Don’t Start Now dök upp som nummer två i Spotifys data över låtar som finns med på flest spellistor med “feel good” i titeln. 

– Vi behöver låtar som hjälper oss komma ur sängen, och som kan göra dagen lite lättare. Allt behöver inte vara elände hela tiden.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA