x

KRÖNIKA: Norsk livscoach sköt ihjäl Carolas katt

KRÖNIKA: Norsk livscoach sköt ihjäl Carolas katt

(Det är inte Carolas katt på bilden.)

Att Runar Søgaard inte är den skarpaste kniven i varken den norska eller svenska lådan kommer knappast som någon nyhet. Men nu måste han ändå ha överträffat sig själv i obehaglighet och dumhet.

Utöver religiösa stollerier, skattebrott, bokföringsbrott, skjutna rådjur, diverse rasistiska uttalanden och något slags coachingverksamhet, som bland annat består i att hjälpa människor vars äktenskapsrelationer är på väg att gå i kras [sic!], så har han alltså skjutit ihjäl Carolas katt. Han erkänner det själv i Bathina Philpsons podd: ”Detaljerna finns i boken”. Han plitar alltså på en självbiografi – bra teaser om inte annat.

Låt det sjunka in, han sköt ihjäl Carolas katt. För att han inte tyckte om den. Det här hände givetvis inte nyss, men det är nu det har kommit fram. Men låt det sjunka in, igen, han sköt sönder Carolas katt.

Vad skulle du säga till en person vars partner skjutit ihjäl personens katt? Skulle du på något sätt resonera eller skulle du göra allt för att få den personen att aldrig träffa partnern igen? Jag påstår absolut inte att Runar ens skulle kunna tänka på att mörda någon, men kattmördares utvecklingspotential är inte den bästa, så att säga. Titta bara på dokumentären Tassarna Bort Från Katterna på Netflix eller lyssna på P3 Dokumentärs avsnitt Kattmördaren.

Ingen människa ska någonsin slå en annan människa. Men så enkelt är det ju givetvis aldrig i verkligheten. Om någon, mitt i stridens hetta, ger den andre en örfil så är det givetvis jättefel, men jämfört med den kalkylerade och genomcyniska ansträngning det krävs att döda någons katt så är ju en örfil i affekt absolut ingenting.

Och det verkar liksom inte som att någon har läst av den här situationen korrekt. Bathina Philpson mest bara raljerar i podden och Runar skrattar och pushar sin så kallade bok. Bathina är förvisso 41 år och hennes man Aje Philpson 77, jag säger inte att det påverkar hennes omdöme, men det påverkar hennes omdöme.

Likaså Alex och Sigge bara raljerar i det senaste avsnittet av deras podd, när de för detta kattmord på tal. Jag tycker verkligen att man ska få skämta om precis vad som helst, men det går ju att göra det genom att lämna mer eller mindre bitter eftersmak. Det verkar inte överhuvudtaget som att varken Alex eller Sigge egentligen vet vad det här situationen antagligen har handlat om.

Givetvis hade inte Runar fått samma gräddfil om han hade varit rasifierad på något sätt. Tänk dig någon skämta så här om Dree Low hade skjutit ihjäl sin frus katt. Det hade gapats om hustrumisshandel, djurplågeri, vapenbrott och dragits vilda anklagelser om vad han mer kan ha gjort sig skyldig till. Runar får åka räckmacka för att han ser ut som en lintott med skolsvårigheter i bagaget.

Några av oss såg en bluff redan dag ett, när han dök upp i sina guldlockar. Men inte lika många av oss såg en kattmördare. Runar är inget annat än en förment god men faktiskt genomond prins ur Frost eller liknande produktion.

Det kommer säkert en bra förklaring i hans bok, köp den vettja!

För första gången i mitt liv tycker jag synd om Carola.

KRÖNIKA: ”Måste våra stjärnor samarbeta med en högerextremist?”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA