x

"Chill, som jag gillar det!" – intervju med Zikai

"Chill, som jag gillar det!" – intervju med Zikai

– Min mamma berättade faktiskt för mig för någon vecka sen om när jag var fem år gammal och en familjevän spelade Tears In Heaven med Eric Clapton på gitarr och jag blev tydligen helt mållös och tvingade honom att spela den 35 gånger till. 

När fastnar man för musiken? Zikai har älskat den så länge hon kan minnas och alltid vetat att det är det hon ska hålla på med. 

– Men jag tror att det var någon gång i mellanstadiet då jag var med i ett band som jag även fick en kärlek för att stå på scenen.

Och på den vägen är det. Med Zikai har Sverige nu fått en ny ung och lovande R&B/pop-artist och låtskrivare. I våras släppte hon sin debut-EP tillsammans med singeln Champagne For Breakfast, som uppmärksammades av både svensk som utländsk media. Samma låt har även framförts för miljonpublik i SVT:s Allsång På Skansen och via TV4 Nyhetsmorgon. Men när GAFFA frågar vilken låt hon känner extra för just nu så hamnar vi hos en annan.

– Hmm ... Jag har olika relationer till alla min låtar. Men Do You Love Me Still betyder mycket för mig för att jag verkligen var in the moment och totalt ärlig när jag skrev den. Det gick fort och kändes så självklart. I den låten jobbade vi mycket med landskapet. alla ljud och mina bakgrundskörer. Det är en speciell ton jag sjunger i bakgrunden i sista refrängen som jag blev väldigt nöjd över.

Om du får tre ord på dig att sammanfatta din musik, vilka blir det?

– Ärlig: Jag fokuserar mycket på att berätta min historia och händelser från mitt liv även om det ibland kan kännas jobbigt då livet inte alltid är lätt. Experimentell: Min musik utvecklas hela tiden i och med att jag upplever nya saker, jobbar med olika människor, jobbar på olika platser och så vidare. Chill: Haha, jag satt länge med det tredje ordet men tänkte till sist att "fan, när man lyssnar igenom mina låtar på Spotify så känner jag i alla fall att det inte finns mycket uptempo och mycket av låtarna passar till att köra bil på en motorväg i typ solnedgången" ... Chill, som jag gillar det! 

Vad har varit din största utmaning som artist och vad har varit mest inspirerande?

– Min största utmaning, framför allt i början, har varit att tänka mycket på image och hur jag "borde" vara, "borde" se ut, vad för musik jag "borde" göra och så vidare. Men jag har märkt att folk gillar när man bara är sig själv och gör musik som man på riktigt tycker om och kan stå för. Just detta har varit inspirerande för det har låtit mig våga vara ärlig i mitt historieberättande och ta reda på mer om de egenskaper som redan finns hos mig istället för att försöka vara någon annan och passa in i någon mall. 

Man brukar prata om tursamma missar eller happy accidents. Kan du nämna då du med din musik har varit med om en sån tillfällighet? Att ett fel resulterade i nåt bra?

– När jag och Anton skrev Beach Day så lämnade vi refrängen med bara en bakgrundskör utan text då vi inte hade tid att göra klart refrängen just den dagen. Nästa gång vi jobbade hade vi vant oss med den melodislingan utan text som låg över "refrängen" och då bestämde vi oss att bara ha det så. Jag har fått mycket komplimanger angående den refrängen men egentligen skulle den inte ens låta så som den gör nu. Det var bara ren tur att vi lämnade den studion den första dagen utan en klarskriven refräng.

Hur tänker du annars kring det estetiska? Hur vill du framföra din musik rent visuellt?

– Som jag sa innan angående att vara så ärlig och autentisk med mig själv som möjligt i musiken så tänker jag samma när det kommer till det visuella. Just nu är jag på en vibe där jag vill att allt nästan ska kännas dokumenterande. Att man får komma nära mig och min vardag både i musikvideor och BTS-material. Det försökte jag förmedla i mina visuals till min senaste singel Twenty Something.

Nämn en stor inspiration som kanske inte hörs så tydligt i musiken, men som likväl är viktig för dig och får dig att vilja skapa.

– Drake är en väldigt stor inspiration till mig. 2011 var jag 14 år och fick Take Care-plattan av mina vänner. Den skivan förändrade mitt LIV. Jag var helt besatt. Jag brukar säga att han fick mig att känna känslan av att ha blivit förälskad och sen hjärtekrossad tre gånger, allt detta när jag inte ens hade fått min första kyss än. Hela ljudbilden och framför allt melodierna från Take Care är något som jag ibland kan höra mig själv återskapa i min egen musik. Men utöver det så kan man nog inte höra någon likhet mellan oss, haha.

BLOGG: Här njuter riksdagen av olaglig livemusik


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA