x

31 färska skivor du bör kolla in

31 färska skivor du bör kolla in

Scriptures går ut hårt med Iterations Of I och Scriptures In Scarlet och det märks att hela manskapet bröstar upp sig. Friskt tempo, skönt gung, stabil pipa och en lätt punkig attityd. I Grindstone har framför allt Cradle Of Filth spelat in mycket av sin diskografi, men även akter som Amon Amarth och Vader har gästat studion. Det sound som Scott Atkins skruvat fram åt de väderbitna engelsmännen passar väl. Det låter i många avseenden typiskt Benediction, fast i en fräsch tappning och utan att vara för polerat. - Kristofer Hadodo

Antagligen är det många som redan nickat bifall åt Katie Meluas första singel A Love Like That. Den bygger på samma svala gung och orkesterstöttning som Morcheeba-skivan Big Calm, och i synnerhet dess briljanta singel Blindfold. Men A Love Like That har förstås georgiskans omisskännliga ton, och en 22 år nyare produktion. - Kristofer Hadodo

Vad gör man med ett album som man inte kan krama musten ur genom traditionsenligt turnerade eller fler radioanpassade singelsläpp? Man filar på en slug bi-produkt inför julhandeln. Agent Side Grinder har låtit utomstående kreatörer gå lös på materialet från fjolårets A/X. Självklart ingen dum idé, såvida resultatet är någorlunda intressant. Remixalbum fokuserar ofta på antingen några få spår från originalskivan, eller på hela originalskivan. I det här fallet fokuserar man på hela originalskivan och några få spår; här är det singlarna Stripdown och Doppelgänger som får dubbel representation. Dessutom ingår det tidigare outgivna spåret The Archives. - Kristofer Hadodo

Under albumets gång hör vi några lugna ballader om förlorad kärlek, som visserligen ger en bra blandning till upptempolåtarna men inte låter särskilt unika. Astrid S:s speciella röst gör sig som allra bäst över de tyngre popbeaten. Den sårbara rösten skapar perfekt kontrast till mörk, lätt aggressiv popmusik i moll. Två utmärkta exempel är albumets vassaste låtar Hits Different och Obsessed. - Moa Edstam

Efter att ha släppt två internationellt hyllade singlar Words och Hell Yes, I’m Betting On You samt en remix på sistnämnda låten, producerad av artisten Kimchii, släpper nu Grant sin EP Vertigo. Komplexa känslor i rent utformade poplåtar.

Den norska artisten Annie slog igenom 2004 med den electropoppiga singeln Chewing Gum. Det nya albumet följer upp elva år gamla Don't Stop.

IDM-ikoner! Autechre är en av de mer framstående på skivbolaget Warp Records och riktiga rävar i elektroniska sammanhang. Gruppens tidiga verk har framhållits som stilbildande inom de överlappande genrerna IDM och electronica. Senare verk är av en mer experimentell art.

Född i Filippinerna, uppväxt i London. Beabadoobee är redan oerhört stor för att stämplas som "indieakt" men hon skapar i alla fall väldigt indiestämplad musik i form av 90-talsttung alternative rock med smittande melodier. För dig som uppskattar Girl In Red.

Benny The Butcher är en del av Buffalos Griselda Crew och ligger bakom Black Soprano Family. Han är gravt inspirerad av 90-talets hiphop-scen med Wu-Tang Clan och Mobb Deep som förgrundsfigurer.

Health samlar sig och presenterar ett gäng samarbeten i samma skiva. I vanlig ordning är det indierock som inte liknar något annat. Health har verkligen ett eget sound.

Singer-songwritern Kevin Morby återvänder till sitt demo-kassett-aktiga sound med det nya albumet. Mer back to basic och skivan gästas av Waxahatchee's Katie Crutchfield. För vänner av Lou Reed, Bob Dylan och Joni Mitchell.

Osees är Osees, är Thee Oh Sees och så vidare. Bara några veckor efter releasen av den senaste fullängdaren så kommer här en överspeedad EP, eller ännu en fullängdare om man så vill. Skivan klockar nämligen 42 minuter på grund av två lååånga låtar på slutet. Psychrock FTW.

Josh Klinghoffer känner ni väl till? Gitarrgeniet som tidigare var i Red Hot Chili Peppers och som även har hängt med PJ Harvey, Beck och Butthole Surfers, för att nämna några. Här är hans rockiga soloprojekt: Pluralone.

Sturgill Simpson återvänder till musiken från sitt barndoms Kentucky och är här med sitt första bluegrass-projekt som han kallar ”ett mixtape för fansen”. Projektet föddes under tiden han var hemma och återhämtade sig från coronaviruset. Plattan innehåller låtar från hans katalog som han strippar ner till kompositionens bara ben.

Den tyske DJ:n och producenten Tensnake – aka Marco Niemerski – är en mästare när det kommer till soft disco och house med inspiration hämtad från soul, boogie, funk och 80-talets pop.

Tommy Lee är förmodligen mest känd som trummis i Mötley Crüe, men med det här soloalbumet utforskar han en mer elektronisk ljudbild. Ibland låter det rent av grime-aktigt. Missa inte vår intervju med honom i nov-numret.

Han må ha gjort ett soundtrack som släpptes 2016 men det bör ses som den franske musikern Woodkids riktiga uppföljare av 2013 års hyllade The Golden Age. Elektroniskt, poppigt, stråkfyllt, filmiskt.

Wayfarer skapar atmosfärisk och filmisk black metal.

Aphonic Threnody är för dig som vill ha bitter, rå och primal doom metal.

Tomma Intet har redan visat vad de är kapabla till. Singeln Borås, Texas är garanterat en topp-tio-låt när vi slår igen årsböckerna i slutet av 2020. Tomma Intet föddes ur askan av ett Boråsband med medlemmar från olika platser i Sverige. Men det är ingen tvekan om att det är Göteborg som utgör både det faktiska och symboliska navet. - Emil Viksell

Holy Motors kommer från Tallinn men kopplas gärna till amerikansk roots-musik. Sedan tidigare har Anton Newcombe från The Brian Jonestown Massacre samarbetat med dem och visst är det en del BJM-vibbar i musiken.

Den tidigare Wild Beast-frontaren Hayden Thorpe skickar ut en kortare EP. För vänner av Lanterns On The Lake och These New Puritans.

Jeremy Ivey ger country/folk-rock för vänner av Frankie Lee och Logan Ledger.

Good Sad Happy Bad hette tidigare Micachu & The Shapes. Musiken är ibland drömsk, småelektronisk, jazzig (en del saxofon). Egendomligt intressant skiva det här.

Och med den Los Angeles-baserade artisten Sarah Beth Tomberlins musik får du färsk folkmusik. Hon har tidigare turnerat med Pedro The Lion, Andy Shauf, American Football och Alex G, vilket ger en hint om hur musiken låter.

The National-frontaren går solo och det är inte jättelångt ifrån vad vi är vana vid att höra när han frontar nyss nämnda band. Kanske lite lugnare, inte så mycket trummans driv.

Kasino har samarbetat med artister som Miriam Bryant och Thomas Stenström. När han kör solo så kan det ibland låta som en svensk version av The Blaze (Byter Kanal). Skivan gästas av Panda Da Panda. Fin pop-EP.

Dorian Electra Fridkin Gomberg, professionellt känd som Dorian Electra, är en amerikansk artist, låtskrivare och performanceartist som tidigare samarbetat med Charli XCX och där har vi en like när det kommer till musiken.

Har Anja Bigrell släppt historiens sorgligaste barnskiva? Författaren och illustratören Lena Sjöberg har skrivit poesiboken Under Ett Rabarberblad. Dikter om förlust och livslust som Anja Bigrell nu placerat i en musikskrud.

Det här blir Henrik Palms första album sedan 2017 års Many Days som fick ett jättefint mottagande, P3 Guld-nominering och så vidare. Sedan dess har Henrik dessutom fått SKAP:s pris som "årets multitalang". Missa inte en lång intervju med honom i GAFFAs kommande nov-nummer.

Sparade vi det bästa till sist? Samtidens bästa oljudmakare, A Place To Bury Strangers, har släppt en samling med demos och rariteter. Och den inleds helt fantastiskt med I Walk Away och Hit The Ground. Enjoy.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA