x

PREMIÄR: Svenska punkikoner rymmer från fängelset

PREMIÄR: Svenska punkikoner rymmer från fängelset

1978-1983 gjorde Mögel närmare 500 spelningar i Sverige och Europa och släppte en nu klassisk platta inspelad i Frankrike. Deras egensinniga punk gick hem lika mycket hos Thåström som Fred Frith. De gjorde radioteater med Erland Josephson och TV-dokumentär med Ebba Grön och var flitigt förekommande i den prisade dokumentären om tidig svensk punk – Eran.

2009 gav Massproduktion ut en samling med deras utgivningar samt massor av outgivet från deras enormt aktiva år. Bandet återförenades och gjorde ett antal spelningar men 2011 avled trummisen Marie Wrengler och bandet lades på is.

2018 gjorde Mögel storstilad återkomst med låten Mitt Orangea Kuvert som hördes ända ned i TV-sofforna och bekymrade statliga myndigheter.

Och nu är de åter aktuella med singeln Öka vars videopremiär GAFFA håller i längre ner i artikeln.

– Låten handlar om dagens tidspressade samhälle och börjar med en gravid småbarnsmamma som stressar till jobbet, säger bandet till GAFFA och fortsätter:

– Samhället idag har ett högt uppskruvat tempo och man lägger fokus på mätbara resultat inom givna tidsenheter. När man blir stressad är det individen som har en funktionsbrist som hon själv ska åtgärda. ”HR säger: Vill du slippa stress. Då ska du pröva mindfulness.” Men vi är inte maskiner. Utan biologiska varelser med unika själar.

Gruppen snackar vidare om att musiken är gjord som ett ändlöst höghastighetståg.

– Till slut går tåget in i tunneln och kommer krascha. I Sverige är kvinnor sjukskrivna 41 procent högre än män i stressrelaterade åkommor, enligt Försäkringskassan. Det gäller främst kvinnor som har barn i förskole- och lågstadieåldern. Låten handlar om oss själva, våra vänner, våra arbetskamrater och våra döttrar och söner.  

Vad har annars hänt med gruppen på senare tid?

– Mögel har nu hittat sin fjärde medlem: den fantastiska trummisen Anna Lund! Anna har tillfört en orkan av rytmer, driv och energi i bandet. Anna kommer ursprungligen från Mariestad, är född 1990 och utbildad på Göteborgs musikhögskola. Hon är frilansmusiker med stor kärlek för jazz, upprorisk musik och dansbandsmusik.

Videon nedan är gjord av Morris Malmgren, som även ligger bakom gruppens tidigare musikvideor.

– I videon till Mitt Orangea Kuvert begår vi ett rån eftersom vi blir fattiga pensionärer. I Öka är vi nu intagna fångar på livstid. Våra liv och vår tid är satt i tidsfängelset. Vi gör revolt och rymmer.

Kolla in premiären här:

LÄS OCKSÅ: Thåström medverkar i På Spåret – backas upp av rockhjältar 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA