x

Hey Elbow: “Vi hade ett så kallat Stjärnorna På Slottet-upplägg”

Hey Elbow: “Vi hade ett så kallat Stjärnorna På Slottet-upplägg”

I GAFFAs återkommande temaartikel RESAN tar Hey Elbow här med oss på en sejour som kom att resultera i albumet We Three.

Video/konferenssamtal

– Hela planerandet av We Three gjordes över videosamtal/konferenssamtal, från bokningen av studio till vilket material som skulle bandas. Från hösten 2013 har vi bott i olika städer och har testat olika metoder för att kommunicera med varann på distans. Just konferenssamtal är ett supertrevligt sätt att snacka när en inte har lyxen att vara mitt emot varann. Och den obeskrivliga lyckan när det har gått några vändor fram och tillbaka, linjen har brutits och … allas röster FAKTISKT hörs -PÅ SAMMA SAMTAL- haha. Wow. Det har handlat mycket om att enas och komma fram till vilka stämningar som passar bäst. Utan snack, ingen verkstad. I alla fall för oss.

I publiken

– Starka upplevelser från när vi stått i publiken tillsammans är när vi var på turné med Alice Boman för några år sedan. Vi var utanför Dublin, Irland och spelade på en festival. Senare på kvällen spelade Portishead. Det är en spelning som vi alla tre sent glömmer och som inspirerat oss mycket. Vi spelade in vår andra skiva C0C0C0 med Jon Bordon. Mellan de två inspelningsperioderna gick vi och kollade på Chelsea Wolfe i Stockholm. Kul och spännande att bygga gemensamma referenser och diskutera konsertformatet då vi annars av geografiska skäl (en bor i Malmö, en i Stockholm och en i Köpenhamn) främst möts fysiskt när vi själva står på scen tillsammans. 

Vår tredje skiva We Three kommer ur allt vi delar.

Midsommar

– Det har slumpat sig så att vi gett konserter på Midsommarafton vartannat år sedan vi bildades. Stor anledning till det är SKÅ Festplats och deras midsommarfestival ”Den bästa sommaren”. Midsommar känns lustigt eftersom vår musik är relativt långt från den traditionella bilden av ett midsommarfirande med dragspel och dans, men i likhet med midsommartraditionen har det blivit en tradition för oss och ett sätt för oss att umgås med varandra. Stämningen runt omkring själva konserten skiljer sig från till exempel en rockklubb, det är sommar utomhus och tanken på att till exempel “det snart blir färre soltimmar på dessa breddgrader” är långt borta. På vår nya skiva försökte vi vara här och nu, vi tre.

Solberga – i gympasalen

– Till platsen där vi skrivit musiken till skivan- som vi måste dela upp i två olika kategorier som båda är lika viktiga. Den första är gymnastiksalen aka replokalen. Den är belägen mitt ute på den skånska slätten i ett hus som en gång i tiden var en skola. Nu för tiden är den bebodd av en musikerfamilj som alltså byggt om gympasalen till musiksal. Här har vi funnit otroligt god arbetsro, spelat ihop i många många timmar, spelat in, lyssnat, hissat och dissat olika musikaliska idéer. Bryggt väldigt väldigt många koppar kaffe. Och till slut hade vi tillräckligt med material för en hel skiva!

Solberga – i lusthuset

– I en skånelänga precis på andra sidan vägen finns ett BnB där vi bodde. Vi hade ett väldigt uppstyrt schema som innefattade mat-tid, reptid och fritid. Och framför allt middagstid. Vi hade ett så kallat Stjärnorna På Slottet-upplägg där en av oss varje kväll ansvarade för middagen med tillhörande aktivitet. Middagen serverades i ett helt fantastiskt fint lusthus som ligger liksom ”högst upp” på åkern med utsikt över hela slätten. De här middagarna var precis lika viktiga för musiken som något annat. Att våga skapa musik ihop på det sättet som vi gör bygger på trygghet och tillit till varandra. Att umgås i andra sammanhang än i rep och konsert- sammanhang är därför något vi värdesätter högt och lägger mycket tid på. Som tidigare nämnt: utan snack, ingen verkstad!

LISTA: Lou Reeds största ögonblick


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA