x

När ungdomskanalen skulle göra sitt eget musiktävlingsprogram – och det blev virrigt och dassigt

När ungdomskanalen skulle göra sitt eget musiktävlingsprogram – och det blev virrigt och dassigt

I BACKSPEGELN-sektion ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Den nedlagda TV-kanalen var mer eller mindre en lekstuga för dåtidens ungdomar och spirande medie- och kulturpersonligheter. Särskilt i början. Som en av kanalerna i Jan Stenbecks medieimperium, där TV3 var kronjuvelen, så fick ZTV fungera som något av en skoj- och plojkanal av och för de yngre generationerna. Och Stenbeck lät dem liksom hållas under lång tid.

ZTV var en svensk kopia av MTV. Men under det tidiga 00-talet skulle det bli lite räfst och rättarting efter 90-talets initiala laglösa kaos. Musiktävlingsprogrammet Bumtsibum lanserades och var kanalens version av SVT:s Så Ska Det Låta. Ironiskt nog hette Finlands eget Så Ska Det Låta just Bumtsibum. Dessutom figurerade Beata Harryson tillsammans med Frida Öhrn (Oh Laura) som dansare i programmet. Beata är dotter till Peter Harryson, som ledde det svenska Så Ska Det Låta från 1997–2005.

Och ZTV hade blivit mycket proffsigare än vad det tidigare hade varit. Men vafan gjorde det för skillnad. Bumtsibum var så där rörigt som ZTV:s program alltid var, och fanimej nästan skulle förbli tills kanalen gick i graven.

Tobias Kagelind (från pojkbandet Consoul) blev programledare och sidekick samt orkesteransvarig var under första säsongen Patrik Arve (Teddybears) och därefter Mogge Sseruwagi. Arve i all ära, men någon virtuos när det kommer till improvisation och någon vidare sångröst har han aldrig haft. Något mera professionellt blev det med Sseruwagi, som också han hade en musikerkarriär som Masayah, men produktionen var alltid så där pajigt ZTV-aktigt som det mesta på kanalen.

Till skillnad från Så Ska Det Låtas publikfriande och folkkära artister figurerade i Bumtsibump halv- eller helkända popartister som skulle behålla stilen. Att bjuda på sig själv har sällan legat för artister på väg mot toppen med en image att vårda.

Det verkar vara svårt att få tag i digitala klipp från denna fantastiska tid. Ni får hålla till godo med det som fanns, där Mustasch möter Lisa Miskovsky med band, och de senare nämnda mest är bortklippta.

LÄS OCKSÅ: Sångaren dementerar – jag var inte med på kongressupploppet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA