x

BLOGG: Är detta den sämsta visan någonsin?

BLOGG: Är detta den sämsta visan någonsin?

Hur mår egentligen satiren?

Det korrekta svaret på en sådan fråga är antagligen alltid: både bra och dåligt. Mainstream-satiren tenderar alltid att vara lam och ointressant, medan den i nischmedier ofta håller en högre lägsta-nivå, om inte till och med briljerar.

Svensk satir har aldrig varit av det fränare och mest dräpande slaget. Ja, Tage Danielsson var säkert något slags geni av och för sin generation. Men hur slipad hans satir än var så kan den knappast kallas dräpande. Den bästa satiren har alltid kommit från Anglosfären. En stor anledning till det beror nog på att vi svenskar både kulturellt och språkligt är helt marinerade i "imperialisternas" makt. Må så vara, men både brittisk och amerikansk satir har något som den svenska motsvarigheten saknar.

Men nu har en svensk tagit upp kampen med The Hard Times, The Onion och Jonathan Swift. Journalisten Malte Nordlöf är tydligen skjutjärnssatiriker på P4 Jönköping. Vi förstår, målgrupp och sådär, satiren på en P4-kanal kan inte leda till att Smålandsparet sätter kaffe på fatet-kaffet i halsen. Men Nordlöfs senaste visa Visan Om Hall Media är verkligen ingen rolig historia.

I sak har han ju givetvis rätt den gode Nordlöf. Att mediehuset Hall Media (bland annat Jönköpings-Posten och Värnamo Nyheter) betalar feta löner till cheferna samtidigt som man sparkar journalister är ingenting annat än laglig korruption (a.k.a. kapitalism). Så kallade "mediekriser" är ingenting annat än ett sätt att roffa åt sig pengar för de som tror att pengar ska döva deras inneboende känsla av total värdelöshet och meningslöshet. 

Till tonerna av Cornelis Vreeswijks Jag Hade En Gång En Båt från 1966, som i sin tur bygger på en radda versioner av vad som ska vara en gammal västindisk folksång, så sjunger Nordlöf loss om mediehuset.

Nordlöfs jobb är ju inte att förändra samhället utan att paketera och beskriva samtiden. Men hans text känns verkligen som att blåsa blåsrör med sugproppspilar mot Godzilla. Ska man få makten att ens darra lite på manschetten får man ta i lite mer. Då duger det inte med:

För det blev så
Att journalister fick gå
Men nog är det ett napp
När VD:n gick upp 200 papp

"Den sämsta visan någonsin", är att ta i. Om inte annat har den ett slags gamla mysiga Sverige-aura med allt av velourpappor, AB Svenska Ord och riktigt håriga könsorgan. Och trots visans mjukhet ska Nordlöf ha massa rosor för sitt enträgna arbete med satirvisor i lokalmedia.

LÄS OCKSÅ: Marilyn Manson anklagas för övergrepp av fem kvinnor – "jag manipulerades till underkastelse"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA