x

Prins Svarts nya process: "Vi har tillåtit oss att ha en ganska bred palett"

Prins Svarts nya process: "Vi har tillåtit oss att ha en ganska bred palett"

Det svenska hårdrocksbandet Prins Svart släpper album igen och den här gången har processen varit lite annorlunda än tidigare.

– På det här albumet har vi har tillåtit oss att ha en ganska bred palett, säger gitarristen Henrik Bergqvist till GAFFA.

Han nämner flera musikaliska riktningar som utforskas på den nya plattan. Titellåten Sanning/Makt kännetecknas av hårda blast beats, medan blues- och visinfluenser också får ta plats på samma album.

Dessutom är speltiden mycket längre än vanligt den här gången. Bergqvist säger att det nya albumet klockar in på 77 minuter, medan de tidigare plattorna har haft speltider på omkring 35 minuter. Kanske är detta en direkt konsekvens av hur sållningsprocessen såg ut inför det nya albumet.

– Vi sorterar inte bort något den här gången. De låtar vi valde att göra klart, de är med på albumet. Det är inte samma sak som att det inte har funnits andra idéer som har bollats fram och tillbaka – det har det verkligen – men de låtar som vi verkligen har gått hela vägen med och valt att spela in på ett riktigt sätt … När vi har kommit så långt, då vet vi att det kommer bli något som vi vill ska finnas därute och lyssnas på. På det sättet sållar vi inte i det skedet. Den processen sker tidigare för oss.

Bergqvist har stått för den största delen av texterna i Prins Svart. När frågan om språk kommer upp, förklarar han hur han ser på valet om att skriva på svenska.

– Engelska är default-språket, så att säga, för vår genre. Det var en av tankarna som jag hade när jag startade Prins Svart … Jag hade idén om att skriva texter, och då ville jag också testa att skriva dem på svenska. Jag insåg att det innebar någon form av brott mot det förväntade i sammanhanget. Kanske kommer inte alla gilla det, och kanske kommer en del behöva övertygas. Jag tänkte ändå att vinsten kommer vara större än eventuella hinder som man stöter på. Tidigare hade jag bara skrivit texter på engelska.

Det svenska vemodet är ju något lite speciellt. Tror du att det skulle vara svårt att få fram det i en engelsk text?

– Ja, kanske. Framför allt finns det lite av en osäkerhet kring hur saker klingar i och med att man inte är modersmålstalare. Man kan tro sig veta vad någonting betyder, men så visar det sig att det inte är riktigt så. Men samtidigt behöver inte det spela någon roll egentligen, för det viktiga är ändå att det klingar rätt för den som sjunger texten.

Bergqvist fortsätter förklara komplexiteten i frågan om svenska eller engelska. Han säger även att när man tar steget över till svenska låtskrivarvatten ger det upphov till en uppsjö nya influenser. Utöver de traditonella engelsktalande hårdrocksbanden tillkommer då också svenska låtskrivare, såsom Marie Fredriksson och Micke Rickfors. 

Kanske leder detta till nya möjligheter och perspektiv inom musikskapandet för ett klassiskt hårdrocksband. Det sättet att förhålla sig till musik går hand i hand med hur Bergqvist ser på tillvaron i Prins Svart. Han nämner att han letar efter nya dörrar som kan öppnas. Och trots den svenska inriktningen finns det en dörr som fortfarande alltid står på glänt, den som leder till engelska texter. Bergqvist säger att det mycket väl kan komma en och annan engelsk Prins Svart-låt i framtiden.

Trots att det nya albumet präglas av lite olika musikaliska influenser finns det en röd tråd, och en helhet, som landar i just sanning och makt.

– Det finns en del gemensamma nämnare som har att göra med, till exempel, att försöka förstå sig själv, vad man vill göra, och att man har förmågan att ha kontroll över sitt liv. Vad krävs det att man har för sanning gentemot sig själv för att kunna få makten över sitt eget liv? Det är det som titeln syftar på.

Ett alltid närvarande tema som finns i all Bergqvists musik är döden. Han fortsätter:

– Det måste finnas där som en spont för att saker ska ställas på sin spets, så att det verkligen ska finnas en närvaro och en nerv i det. Det är något som man kretsar kring, förhoppningsvis utan att bli morbid eller allt för dyster.

Albumet Sanning/Makt släpps på fredag 23:e april.

LÄS OCKSÅ: De gör den officiella EM-låten  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA