x

Icona Pop: “Det finns absolut en del wildcards”

Icona Pop: “Det finns absolut en del wildcards”

Icona PopVinnare av "Årets Elektroniska"

Grattis till GAFFA-Priset! Hur känns det?

Aino Jawo: – Alltså det känns så jäkla bra! Just att det var under ett år som det förra dessutom. 

Caroline Hjelt: – Ja, det känns så sjukt bra. 

Vad vill ni säga till GAFFAs läsare som har röstat fram er?

A.J: – Vi är otroligt tacksamma och glada. Det här gjorde vårt corona-år! Tack för allt stöd.  

C.H: – Ja! Och tack för att ni dansar till musiken vi släpper. Vi har spenderat en massa tid i studion, så det kommer komma ny musik. 

Ni är ett band som i vanliga fall ständigt är ute på turné och släpper musik. Hur såg det då ut förra året för er?

C.H:  – För oss har det varit ett otroligt annorlunda år. Nu har vi varit hemma i Sverige under ett års tid, så länge har inte vi varit hemma på … alltså vi har inte varit hemma under en vinter på tolv år. Vi brukar alltid vara ute på turné eller ha grejer att göra, men plötsligt är vi hemma i Sverige, tillbaka i studion där vi började skriva. Det har varit mycket bara jag och Aino, och det har varit så himla nyttigt och väldigt roligt. Den tiden hade vi inte fått annars. 

A.J: – Jag och Carro hänger ju alltid med varandra, vi tänkte väl lite “äh, vi låser in oss i studion och hänger där”. Men det är klart att vi i början undrade vad fasen vi skulle göra. Hur länge kommer det hålla i sig? Jag blev rätt orolig, men till slut hittade vi en bra lunk. Vi gick alltid till studion och träffades där, och antingen DJ:ade vi eller så satt vi och skrev. Vi har gått igenom gamla låtar och gjort saker som vi kanske inte hade tagit oss tiden till i vanliga fall. 

Har studiotiden sett annorlunda ut jämfört med hur det brukade vara pre-corona? 

A.J: – Ja, under en vanlig studio-dag så är det alltid “skapa nytt” som ska göras men nu har vi fått grotta ned oss och hittat gamla låtar från tidiga Icona som vi har jobbat upp och experimenterat med. Jag tror också att det är viktigt, speciellt efter tolv år, att kunna experimentera. Vi vet ju annars hur processen går till, in i studion, skriv en låt, släpp den. Men nu har det varit lite spännande. Det har nästan varit som det var precis när vi träffades. Jag och Carro har pratat mycket om “gamla Icona”, det har varit sjukt kul. Tiden kommer ikapp en.

C.H: – Verkligen. Vi har inte kunnat rymma till live-scenen där vi annars spenderar mycket tid och dessutom har vår inkomst. Vi har behövt sätta oss i studion tillsammans och bara acceptera läget och tänka “vad kan vi göra nu?”. Det har varit jättejobbigt men vi är också otroligt tacksamma att vi har det så pass bra att vi har kunnat fortsätta göra det vi gör och kunnat jobba på så hårt vi bara kan trots att det har varit ett corona-år. 

A.J: – Just känslomässigt har det varit jättejobbigt och väldigt oinspirerande i många stunder, men vi har ändå lyckats vända det. Vi har ändå lyckats vara otroligt positiva Carro, det måste vi ge oss själva. 

C.H: – Ja, det har vi fan varit! Haha. 

Caroline du sa att det har varit nyttigt för er att vara nere i studion, på vilket sätt?

C:  – Vi har lyxen att kunna jobba med det vi älskar, vi blir konstant matade med nya platser, roliga grejer, man står på scen. Det är en otrolig fart. Därför är det väldigt sällan som vi tvingas sätta oss ned, andas, gå in lite djupare i huvudet. Det har varit väldigt jobbigt, men väldigt nyttigt för oss. Det har även varit bra för själva skapandet. Det är lätt att hamna i ett slags ekorrhjul där man bara kör på, just för att det är så kul. Jag tror däremot att det kommer höras på den nya musiken att vi har haft tid att tänka och experimentera. 

Förra året släppte ni fyra singlar, ni har ändå lyckats hålla tempot uppe och kört på. Hur gick tankarna kring det?

C.H: – Jag tror vi var lediga i två veckor förra sommaren, resten av tiden jobbade vi. Vi ställdes ju inför att vi skulle släppa låtar och en musikvideo, men de vi brukar jobba med är på andra sidan jorden. Hur gör vi då? I vanliga fall är det en rätt oljad maskin, vi har vårt team i USA som vi brukar jobba med. Det blev en utmaning, men också väldigt kreativt eftersom vi behövde lösa det själva. Det var vårt mål, att fortsätta släppa musik och fortsätta göra det vi gör på det sättet vi kan. Och när det väl öppnar upp igen, ja då jävlar ska vi turnera. 

Ni spelade in en musikvideo med Sofi Tukker och Mia Khalifa, hur såg lösningarna ut för det?

A.J: – Det var mycket Zoom, haha. Det krävdes planering in i minsta detalj. När vi skulle släppa Spa med Sofi Tukker som bor i Miami fick vi skicka över grejer, hon skickade tillbaka, skickade över till Mia Khalifa och fram och tillbaka. Alla skulle ha tid att spela in sina delar. Man var helt förstörd efteråt, haha. 

C.J: – Ja, i vanliga fall hade alla träffats på samma plats och så hade vi smällt av det hela på en dag och haft skitkul ihop, men nu fick vi tänka om. Vi var i Stockholm, en var i L.A och en i Miami. Här i Sverige var det snö och mörkt, så vi kunde inte vara utomhus, det måste få samma känsla. Men vi fick ihop det till slut ändå!

Vad händer under resten av året?

A.J: – Det beror mycket på hur corona-läget ser ut, men det kommer förmodligen inte bli några live-spelningar. Vi kommer fokusera på att släppa ny musik och så fort det öppnar upp är tanken att vi ska ut och turnera. Sen måste vi tillbaka till USA också, det blir nog till hösten. Så vi kommer vara hemma under sommaren i alla fall. 

C.H: – Ja, mycket fokus kommer ligga på att skapa ny musik. Just nu håller vi på med ett “body of work”, inte bara massa singlar utan något lite större. 

Det är ett album på g alltså?

A.J: – Ja, det är väl det, haha. Det känns så sjukt att säga! 

C.H: – Det är därför vi väljer att säga “body of work”, haha. Men det känns jättekul, speciellt nu när vi har haft tid till att skriva. Vi har lyckats skriva olika typer av låtar, vilket också är viktigt, att inte bara en viss typ av låtar får ta plats. Men vi siktar på att släppa albumet i början av nästa år, däremot ska det vara klart snart. 

Ni berättade att ni har experimenterat en del med musiken den senaste tiden, kommer det nya albumet frångå det traditionella Icona-soundet?

C.H: – Alltså det är så svårt att säga. Just nu är vi mitt uppe i processen men jag tycker det är en härlig blandning. Som Aino sa, vi har hittat gamla Icona-pärlor som vi har jobbat upp och fått dem till där vi befinner oss idag sound-mässigt, men sen finns det absolut en del wildcards, haha. 

A.J: – Ja det känns sjukt att släppa en skiva. Det var ett tag sen nu, haha. Nu är det dags! 

C.H: – Nu är det verkligen dags. Men vi kommer släppa massa singlar fram till dess! Folk kommer få smakprov på hur skivan kommer att låta. 

Sista frågan, vad varar för evigt?

C.H: – Men alltså, typ fina minnen! De sakerna man tar sig tiden att göra med nära och kära, det tänker jag att man bär med sig för evigt. Även en viss sorg, det kommer man också bära med sig för resten av livet. Vilket efterliv man än tror på så tror jag att vissa grejer bär man med sig ändå. 

A.J: – Jag håller med. Jag hoppar på det svaret. 

C.H: – Det är lugnt. Vi är ett band, vi kan säga samma.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset 2021 – och vinnarna är ...


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA