x

SÄMST JUST NU: U2 är sämre än Coldplay i EM-låten

SÄMST JUST NU: U2 är sämre än Coldplay i EM-låten

En så kallad "fotbollslåt" behöver verkligen inte vara något mer än endast "uplifting". Men av någon anledning så tror de allra största och mest intetsägande artisterna att detta innebär att de ska göra sitt absolut yttersta för att vara så allmänna och andefattiga som det bara går. Följaktligen har Martin Garrix och hälften av U2 fått äran att dra ihop den officiella EM-låten till mästerskapet i fotboll i sommar. We Are The People heter den passande nog. 

Det här med att stora veteranband tar hjälp av unga, "fräsiga" houseproducenter är ju också en grej. Coldplay tog hjälp av Avicii redan 2014. Och det är ungefär exakt samma scenario och sound den här vevan, förutom att Coldplay blivit Bono och The Edge och Avicii är utbytt mot Garrix. Men det stinker dessutom så mycket mer än Coldplay och Avicii någonsin gjorde. Hur överskattad Avicii än var så kunde han åtminstone dra ihop generiskt svängande stycken och Chris Martin har, sina uppenbara brister till trots, länge funkat som den gemene mannens feelgood-skald.  

Det går knappast att beskylla Garrix för det totala misslyckande som We Are The People är, U2 har länge hasat allt längre ned i den dynhög de kravlat runt i under årtionden. Det är ett under att Bono längre kan andas, både omgiven av skit och med skit i munnen. Men det är definitivt 25-årige Garrix fel att taggarna på The Edges gitarrspel har fasats ned helt. Istället för det där eldfängda och framåtlutad soundet som han förgyllde 80- och delar av 90-talet med får vi en blek house-pastisch på The Edge-gitarrer.

Sedan kommer då den irländske Jesus och sjunger så där självbelåtet som bara han kan. Man har jagat bort riffen för att tilltala så många som möjligt, men man har tydligen inte tagit hänsyn till att ingen kan låta så självbelåten som Bono, trots att han bara sjunger generiskt om "gemenskap" och andra sådana där ihåliga begrepp.

Det är nästa så blodfattigt att det inte ens är värt att avsky. Tre år ska det ha tagit att dra ihop den här låten. Hur man på drygt 1000 dagar inte ens kan lyckas dra ihop en låt som är något så när upplyftande är en gåta.

Shakira med vänner har aldrig varit så saknade som de är nu, hon kunde åtminstone få en att småle med sitt "Waka Waka".

LÄS OCKSÅ: 28 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA